‘Leven in vertrouwen heeft alles te maken met vertrouwen in jezelf’
PSYCHOLOGEN- EN GESTALTTHERAPIEPRAKTIJK ROOSEBOOM
Als therapeut heb ik de meeste ervaring met persoonsgerichte cliëntgerichte (experiëntiële) therapie (w.o. gestalttherapie, cliëntgerichte therapie, creatieve therapie) en deels met psychodynamische therapie. Op mijn praktijk geef ik met name individuele therapie, relatietherapie en groepstherapie. Mijn therapeutische visie is onderliggend geïnspireerd door deze verschillende benaderingen. Mijn focus ligt op het begrijpen van het innerlijke leven van individuen, waarbij ik geloof in de diepgaande invloed van zowel bewuste als onbewuste processen op ons gedrag en onze emoties.
Mijn persoonlijke therapie aanbod
In de therapie die ik aanbied, gaat het om het erkennen van gedachten, gevoelens en herinneringen, die soms moeilijk te bevatten, pijnlijk of beladen met schaamte kunnen zijn. Deze innerlijke gevoels- en gedachtenwereld kunnen (deels) verborgen blijven in ons onbewuste en kan ons gedrag en ongemerkt ons leven op subtiele manieren onbewust beïnvloeden. In plaats van deze innerlijke belevingswereld te vermijden, nodig ik mijn cliënten uit om deze onbewuste aspecten van zichzelf te verkennen en te begrijpen.
Het doel van onze therapeutische reis is om meer zelfinzicht te verkrijgen, inclusief bewuste en onbewuste motieven, gedachten, fantasieën en verlangens. Door deze innerlijke wereld te verkennen, kunnen we patronen in jouw leven identificeren die zich herhalen en mogelijk bijdragen aan klachten en belemmeringen in jouw persoonlijke ontwikkeling.
Mijn benadering is gericht op het creëren van een veilige en ondersteunende therapeutische ruimte waarin we samen kunnen werken aan het begrijpen van jouw innerlijke dynamiek en het bevorderen van persoonlijke groei. In plaats van het vermijden van pijnlijke ervaringen, streven we ernaar om van herhalingen herinneringen te maken en zo een diepgaande en duurzame verandering en transformatie te bewerkstelligen.
Therapeutische stromingen
De klinische psychologie omvat vier grote stromingen: cognitieve gedragstherapie, relatie- en gezinstherapie, psychoanalytische therapie en cliëntgerichte therapie. Daarnaast is er nog de integratieve therapie, die deze vier stromingen combineert. In totaal zijn er dan 5 psychotherapeutische kaders (inclusief de integratieve therapie), van waaruit een therapeut kan werken Elke therapievorm heeft een eigen invalshoek, en er is geen “beste” therapie: de juiste connectie tussen psycholoog en cliënt is het belangrijkste. Om te weten te komen welke therapie het beste bij jou past, is het van belang om de invalshoeken van deze therapievormen begrijpen.
Voorts kan de setting ook verschillen zoals individuele-, relatie- en groeps- en gezinstherapie (dit kan een deel van het gezin zijn of familie). Op mijn praktijk geef ik therapie in deze 4 settingen, met als vertrekpunt de persoonsgerichte cliëntgerichte (experiëntiële) therapie. Mijn focus ligt doorgaans op mensen die vastlopen op diverse levensgebieden en voor wie alleen een klachtgerichte behandeling ontoereikend is of bleek.


Cognitieve gedragstherapie
De cognitieve gedragstherapie richt zich op denkpatronen of denkschema’s en is in de eerste plaats gericht op het doen verdwijnen van de symptomen en klachten van jou. Niet het probleem zelf maar de (irrationele) gedachten over het probleem worden gezien als voornaamste oorzaak van jouw psychische problemen. Hoe kijkt iemand naar zichzelf, naar relaties, naar de wereld? Deze therapie richt zich op de invloed van je gedachten (cognities) op je gedrag. Deze psychotherapie gaat ervan uit dat wat je denkt, voelt en doet elkaar beïnvloedt. Irrationele gedachten en interpretaties geven je een bepaald gevoel, wat je weer kan aanzetten tot acties die daarbij passen. De psycholoog zoekt naar deze aangeleerde denkschema’s (denkgewoonten), zoekt samen met jou als cliënt naar fouten in je denkpatronen en daagt deze uit met concrete opdrachten. De cognitieve gedragstherapie is een zeer praktijkgerichte aanpak, waarbij de samenwerkingsrelatie tussen de psycholoog en de cliënt van groot belang is
Relatie- en gezinspsychotherapie (systeemtherapie)
- Relatie- en gezinstherapie, of systeemtherapie, richt zich op de samenwerkingsrelaties binnen het gezin of tussen partners. Die relaties hebben bewust en onbewust invloed op het voelen, het denken en het doen. Communicatie staat centraal en de verbale en non-verbale communicatie worden samen bekeken.
- Hoe sta je ten opzichte van je partner, je gezin?
- Zijn er bepaalde dingen die verzwegen worden?
- Voel je je niet gesteund?
- Voel je dat je er toe doet?
Deze beleving kan een voedingsbodem zijn voor conflicten, voor problemen en veel piekeren. De therapeut creëert een veilige omgeving voor jou als cliënt waarin gevoelige onderwerpen aan bod kunnen komen.
Persoonsgericht experiëntiële psychotherapie
(cliëntgerichte psychotherapie)
Cliëntgerichte therapie en ook gestalttherapie richt zich op de belevingswereld van de persoon en legt de nadruk op emoties. Hier wordt de vraag gesteld: “wat voel ik allemaal? Wat speelt zich in mijn binnenste af”. Deze therapie heeft als uitgangspunt dat een mens van nature geneigd is tot zelfactualisering en persoonlijke ontwikkeling. Vanuit dit uitgangspunt wordt geloofd in de mogelijkheden van jou als mens om zelf eigen keuzes te maken en te komen tot zelfaanvaarding. De therapie richt zich op de werkzaamheid van de therapeutische relatie en daarbinnen de aspecten van empathie, echtheid, acceptatie en respect. De psychotherapeut luistert en lokt verhalen uit om dieper in te gaan op pijnlijke emoties. Deze verhalen roepen een zelfde soort moeilijke emoties uit het verleden op, waarop de persoon in het hier en nu met zijn of haar emoties omgaat. In deze ervaringsgerichte therapie word je gestimuleerd om zelf tot inzichten te komen.
Psychoanalytische psychotherapie
De psychoanalytische therapie onderzoekt het verhaal dat mensen over zichzelf hebben gevormd, inclusief verleden, heden en toekomst. Samen met de psycholoog zoek je naar pijnpunten in het leven en probeer je een andere kijk te krijgen op jouw verhaal. Het gaat om vragen zoals:
- Wie ben ik?
- Wat wil ik?
- Waarin ben ik ontgoocheld?
- Wat heeft me gekwetst?
Ervaringen die moeilijk zijn, zoals schaamte en teleurstelling, kunnen aangepakt worden in psychoanalytische therapie. De psycholoog zorg voor een veilige sfeer, waarin je je vrij voelt om te spreken. Samen onderzoek je de pijnlijke aspecten van je leven en probeer je een nieuwe kijk te krijgen op je verhaal. Door inzichten te verkrijgen, kun je andere beslissingen nemen, die positieve veranderingen teweegbrengen. Psychoanalytische therapie is een goede keuze wanneer je vastzit in een situatie of wanneer je te maken hebt met intense psychische spanningen of een onverwachte gebeurtenis, zoals een echtscheiding.
Integratieve psychotherapie
Bij integratieve therapie luistert de therapeut naar je verhaal en stemt de therapie op de behoefte en de persoonlijkheid van jou als persoon. Integratieve therapie combineert de verschillende stromingen en therapievormen en stemt de therapie af op de behoeften en persoonlijkheid van jou als cliënt. Er kan gekozen worden voor één of meerdere stromingen, afhankelijk van jouw situatie. En voorts kunnen deze stromingen gecombineerd worden met andere vormen van therapie zoals traumatherapie (polyvagaal theorie), gesprekstherapie, creatieve therapie, lichaamsgerichte therapie, gestalttherapie, meditatie, mindfulness, EMDR, e.a.