'Wie goed voor zichzelf zorgt, is een geschenk voor de ander'
PSYCHOLOGEN- EN GESTALTTHERAPIEPRAKTIJK ROOSEBOOM

Groepstherapie is een speciale vorm van therapie waarin cliënten deel uitmaken van een groep die samenwerkt om persoonlijke groei en emotioneel welzijn te bevorderen. In experiëntiële groepstherapie werk je samen met een groep mensen die soortgelijke uitdagingen en doelen hebben. Dit groepsaspect is belangrijk omdat je kunt leren van anderen en je gesteund voelt door mensen die begrijpen wat je doormaakt. In de groep worden deelnemers aangemoedigd om hun gevoelens en gedachten te delen. Dit kan soms confronterend zijn, maar het helpt om dieper inzicht te krijgen in jezelf en de manier waarop je met emoties omgaat.
De therapeut creëert een veilige en ondersteunende omgeving waarin je vrij kunt praten zonder veroordeling. Dit helpt je om je kwetsbaar op te stellen en moeilijke onderwerpen aan te kaarten. Je neemt actief deel aan groepsactiviteiten en oefeningen die zijn ontworpen om je te helpen emotionele blokkades en patronen te herkennen en te doorbreken. De groep kan je waardevolle feedback, spiegels en perspectieven bieden, die je kunnen helpen om nieuwe manieren van denken en handelen te verkennen.
Groepstherapie kan leiden tot langdurige veranderingen in je leven en relaties. Het helpt je om emotioneel welzijn op te bouwen en gezondere manieren te vinden om met uitdagingen om te gaan. Onthoud dat iedereen in de groep zijn eigen reis heeft, en je zult merken dat de steun van anderen en de inzichten die je opdoet, waardevol zijn voor je eigen groei. Het kan soms uitdagend zijn, maar het is een waardevolle manier om aan jezelf te werken en te bouwen aan een gelukkiger, gezonder leven. Als je vragen hebt over hoe groepstherapie specifiek voor jou kan werken, bespreek deze dan met je therapeut, die je zal begeleiden bij het proces. Op de praktijk is een folder over groepstherapie “stevig leren staan met beide benen op de grond” en aanvullende informatie beschikbaar.


Cliëntgerichte groepstherapie (belevingsgericht)
(Onder meer gebaseerd op gestalttherapie, creatieve therapie en schematherapie)
Cliëntgerichte (experiëntiële) groepstherapie is een vorm van psychotherapie waarbij de focus ligt op het bevorderen van persoonlijke groei en ontwikkeling door middel van ervaringsgerichte technieken. In deze groepstherapie worden de deelnemers uitgenodigd om hun eigen gevoelens en emoties te onderzoeken en te uiten in een veilige en ondersteunende omgeving.
Voor wie geschikt?
Deze groepstherapie kan effectief zijn voor cliënten, indien een cliënt een breed scala aan psychische en emotionele problemen heeft, zoals depressie, angst, stress, trauma en relationele problemen. Een cliënt kan baat hebben bij het verkennen van de eigen emoties en gedachten in een groepscontext. Het is vooral geschikt om zichzelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen en open te staan voor het delen van hun gevoelens en ervaringen met anderen. Tijdens de therapie wordt er gebruik gemaakt van o.m. verschillende technieken, zoals visualisatie, meditatie, non-verbale communicatie en creatieve expressie, om de emotionele groei te bevorderen.
Deze vorm van therapie kan een cliënt verder helpen om beter in contact te komen en te blijven met zichzelf en anderen. Een cliënt kan hierdoor zelfvertrouwen vergroten, inzicht krijgen in eigen gedrag en patronen en nieuwe manieren ontdekken om in contacten met anderen met moeilijke emoties om te gaan en meer zelfacceptatie te ontwikkelen. Zo kan de therapie bijdragen aan het vergroten van meer zelfbewustzijn en het ontwikkelen van meer zelfacceptatie. Daarnaast kan persoonsgerichte experiëntiële groepspsychotherapie helpen om oude patronen en blokkades te doorbreken, waardoor er meer ruimte ontstaat voor eigen persoonlijke groei en ontwikkeling. Het kan ook leiden tot verbeteringen in de kwaliteit van relaties en het vermogen om meer voldoening te vinden in het leven.
De effecten van cliëntgerichte (experiëntiële) groepstherapie
De effecten van persoonsgerichte experiëntiële groepspsychotherapie kunnen zeer positief zijn en variëren afhankelijk van individuele behoeften en doelen van deelnemers. Over het algemeen kan deze vorm van therapie helpen om beter in contact te komen met jezelf en anderen, je zelfvertrouwen te vergroten, inzicht te krijgen in je eigen gedrag en patronen en nieuwe manieren te ontdekken om in contacten met anderen met moeilijke emoties om te gaan. Zo kan de therapie bijdragen aan het vergroten van jouw zelfbewustzijn, zodat je dichterbij je eigen gevoelens en behoeften kan blijven en meer zelfacceptatie kan ontwikkelen. Daarnaast kan persoonsgerichte experiëntiële groepspsychotherapie helpen om oude patronen en blokkades te doorbreken, waardoor er meer ruimte ontstaat voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Het kan ook leiden tot verbeteringen in de kwaliteit van relaties en het vermogen om meer voldoening te vinden in het leven.
Jaargroep: “stevig leren staan met beide benen op de grond” (minimum leeftijd 18 jaar)
Gehele jaar doorlopende halfopen groep gestalt-lichaamswerk-schematherapie
Vier keer per jaar start een serie van 10 avonden:
(Voorafgaand aan de definitieve deelname aan deze groepstherapie wordt een intakefase gepland en de deelname aan groepstherapie gaat altijd gepaard met individuele sessies).
Leven is contact maken: naar buiten toe met je relatie, familie, vrienden, werk, etc. maar ook naar binnen toe, met je lichaam, je gevoelens en je manier van denken. Als deze contacten niet verstoord zijn, leven we een levendig en spontaan leven. We delen en wisselen dan spontaan uit met onze omgeving. Als er storingen zijn in het contact kan dit allerlei gevolgen hebben: lichamelijke klachten, angsten, teruggetrokken leven, je gevangen voelen in jezelf, een moeizame relatie, vastlopen op het werk, een algemeen gevoel van ontevredenheid. Je kunt ook moeite hebben met het maken van eigen keuzes, omdat je voortdurend wilt voldoen aan verwachtingen van anderen.
Stevig leren staan, met beide benen op de grond, geeft je meer basis en vertrouwen. In je lichaam sla je herinneringen en niet of indirect geuite gevoelens op, die tot spanning in spieren kunnen leiden. Als zo’n houding een gewoonte wordt kunnen er pijnlijke (chronische) blokkades ontstaan. Als je het teveel aan spanning los kunt laten, kan je energie vrijer stromen, word je levendiger, expressiever en weerbaarder. Dit kan je zelfvertrouwen doen toenemen en je helpen in situaties die spannend zijn.
Werk hieraan in een groep: het geeft jou ondersteuning, herkenning, bewustzijn en vooral echt en puur contact met jezelf en met je omgeving. In een groep ervaar je jouw patronen en ervaar je hoe je je patronen (verbonden aan oud zeer) kunt veranderen en opruimen. Gestalttherapie zorgt ervoor dat je weer contact met jezelf en je omgeving voelt.
De folder met meer praktische informatie over o.m. startdata en het inschrijvingsformulier is opvraagbaar op mijn praktijk door mij een email te sturen. Vóórafgaand aan deelname aan de groep zal ik met jou eerst individuele gesprekken voeren.