Zoeken

'Steviger op eigen benen, lichter op weg'

Cliëntgerichte Therapie

PSYCHOLOGEN- EN GESTALTTHERAPIEPRAKTIJK ROOSEBOOM

Individueel en in groepen

Experiëntiële psychotherapie is belevingsgericht. Het is een proces- en ervaringsgerichte vorm van psychotherapie waarin aandacht besteed wordt aan hoe je contact en verbinding maakt met jezelf en in relatie met anderen. Onderdeel hiervan is wat je ervaart in het contact met de therapeut. Dit betekent dat we sterk in het hier-en-nu blijven bij je onmiddellijke ervaringen. Je leert je gedachten, belemmeringen, verdriet en boosheid beter te voelen en uiten. Er wordt gewerkt met het denken, voelen en zijn oftewel van je hoofd naar je hart, lichaam en je ziel. Het is een vorm van psychotherapie die zich richt op de directe, persoonlijke ervaringen van individuen. Het is gericht op het begrijpen en verkennen van de gevoelens, gedachten, herinneringen en (fysieke) sensaties die in het moment optreden, en het legt de nadruk op zelfontdekking en bewustwording.

Experiëntiële psychotherapie kan nuttig zijn voor een breed scala aan individuen, waaronder mensen die worstelen met emotionele problemen, trauma, angst, depressie, relatieproblemen, en persoonlijke groei en ontwikkeling. Het kan ook geschikt zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn in zelfontdekking en bewustwording

Cliëntgerichte (experiëntiële) psychotherapie is gebaseerd op het geloof dat mensen het meest kunnen leren en groeien door hun eigen innerlijke ervaringen te onderzoeken. Het benadrukt het belang van authenticiteit en het begrijpen van de diepere betekenis van de gevoelens en emoties die een persoon ervaart. In de therapie worden cliënten aangemoedigd om hun gevoelens uit te drukken, zowel verbaal als non-verbaal, en te reflecteren op wat deze emoties te zeggen hebben over hun innerlijke wereld.

De effecten van experiëntiële psychotherapie kunnen divers zijn en variëren afhankelijk van de specifieke doelen van de therapie en de behorelatieen van de cliënt. Enkele potentiële effecten van deze vorm van psychotherapie zijn onder andere:

  • Dieper zelfinzicht: cliënten kunnen een dieper begrip ontwikkelen van hun eigen gedachten, gevoelens en gedragingen.
  • Emotionele verwerking: het kan helpen bij het verwerken van onderdrukte of onverwerkte emoties en trauma’s.
  • Verbeterde zelfacceptatie: cliënten kunnen een groter gevoel van zelfacceptatie ontwikkelen naarmate ze meer in contact komen met hun authentieke gevoelens.
  • Verbetert relaties: het kan bijdragen aan het verbeteren van interpersoonlijke relaties door het vergroten van het emotionele bewustzijn en de communicatievaardigheden.
  • Groei en ontwikkeling: het kan individuen helpen bij persoonlijke groei, zelfontdekking en het vinden van meer voldoening in het leven.
    Het is belangrijk op te merken dat de effecten van psychotherapie variëren van persoon tot persoon, en dat de ervaringen van individuen uniek zijn. Het succes van experiëntiële psychotherapie is vaak afhankelijk van de relatie tussen de therapeut en de cliënt, evenals de bereidheid van de cliënt om zichzelf open te stellen voor de ervaring en het proces.

(mede gebaseerd op gestalttherapie en schematherapie)
Cliëntgerichte (experiëntiële) groepstherapie is op mijn praktijk een vorm van belevingsgerichte psychotherapie waarbij de focus ligt op het bevorderen van persoonlijke groei en ontwikkeling door middel van ervaringsgerichte technieken. In deze groepstherapie worden de deelnemers uitgenodigd om hun eigen gevoelens en emoties te onderzoeken en te leren uiten in een veilige en ondersteunende omgeving.

Deze groepstherapie kan effectief zijn voor cliënten, indien een cliënt een breed scala aan psychische en emotionele problemen heeft, zoals depressie, angst, stress, trauma en relationele problemen. Een cliënt kan baat hebben bij het verkennen van de eigen emoties en gedachten in een groepscontext. Het is vooral geschikt om zichzelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen en open te staan voor het delen van hun gevoelens en ervaringen met anderen. Tijdens de therapie wordt er gebruik gemaakt van o.m. verschillende technieken, zoals empathie, visualisatie, meditatie, non-verbale communicatie en creatieve expressie, om haar emotionele groei te bevorderen.

Deze vorm van therapie kan een cliënt verder helpen om beter in contact te komen en te blijven met zichzelf en anderen. Een cliënt kan hierdoor zelfvertrouwen vergroten, inzicht krijgen in eigen gedrag en patronen en nieuwe manieren ontdekken om in contacten met anderen met moeilijke emoties om te gaan en meer zelfacceptatie te ontwikkelen. Zo kan de therapie bijdragen aan het vergroten van meer zelfbewustzijn en het ontwikkelen van meer zelfacceptatie. Daarnaast kan persoonsgerichte experiëntiële groepspsychotherapie helpen om oude patronen en blokkades te doorbreken, waardoor er meer ruimte ontstaat voor eigen persoonlijke groei en ontwikkeling. Het kan ook leiden tot verbeteringen in de kwaliteit van relaties en het vermogen om meer voldoening te vinden in het leven.

De effecten van persoonsgerichte experiëntiële groepspsychotherapie kunnen zeer positief zijn en variëren afhankelijk van individuele behoeften en doelen van deelnemers. Over het algemeen kan deze vorm van therapie helpen om beter in contact te komen met jezelf en anderen, je zelfvertrouwen te vergroten, inzicht te krijgen in je eigen gedrag en patronen en nieuwe manieren te ontdekken om in contacten met anderen met moeilijke emoties om te gaan. Zo kan de therapie bijdragen aan het vergroten van haar zelfbewustzijn, en dichterbij eigen gevoelens en behoeften blijven en meer zelfacceptatie ontwikkelen. Daarnaast kan persoonsgerichte experiëntiële groepspsychotherapie helpen om oude patronen en blokkades te doorbreken, waardoor er meer ruimte voor ontstaat voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Het kan ook leiden tot verbeteringen in de kwaliteit van relaties en het vermogen om meer voldoening te vinden in het leven.

,,

Zeg met heel je wezen ‘ja’ tegen dat wat je weg kruist