‘Geluk is in verbinding leven met jezelf en de ander’
In deze turbulente periode van snelle verschuivingen en ontwikkelingen, waarin zekerheden lijken af te brokkelen en wij het contact met ons eigen (diepere) gevoel en verbinding met elkaar dreigen te verliezen, zijn er veel mensen op zoek naar zichzelf en naar de betekenis van hun leven. Het is een tijd van ongekende veel mogelijkheden en keuzes, maar hoe ontdek je wat echt bij je past en waar je naar verlangt? Hoe maak je keuzes in een oerwoud van mogelijkheden? De zoektocht naar geluk wordt steeds prominenter in de media, wat resulteert in een flinke toename van psychische problemen en een overvloed aan zelfhulpboeken. Maar hoe vertaal je jouw zoektocht naar concrete stappen in deze ontdekkingsreis van jouw leven?
Waarom ik als holistisch GZ-psycholoog werk
Ondertussen lijken er steeds meer kinderen te zijn met diagnoses en uitdagend gedrag. Tegelijkertijd moeten we hen voorbereiden op een toekomst die nog onduidelijk is. Hoe kunnen we onze kinderen opvoeden voor een wereld waarvan we zelf niet weten hoe die eruit zal zien? En hoe geef je jouw kinderen de juiste bagage voor een onzekere toekomst?
Professionals ervaren vaak een verstikkende werkdruk doordat verouderde denkkaders, zoals resultaatgerichtheid en meetbaarheid, hun effectiviteit hebben verloren. Ik denk dat het van cruciaal belang is dat we persoonlijk leiderschap omarmen en ook als hulpverleners diensten aanbieden die aansluiten bij de behoeften van deze tijd en bij de behoeften van jou als cliënt.
In deze context van verandering en uitdagingen benadrukt Dirk De Wachter (psychiater) het belang van verbinding met elkaar. Zijn visie benadrukt dat, te midden van de turbulente tijden, menselijke verbinding en empathie onze ankerpunten kunnen zijn. Ik ben van mening, net als Dirk de Wachter, dat het belangrijk is dat we meer leren om samen te zijn, te luisteren en elkaar te steunen in een wereld die steeds complexer lijkt te worden. Het is ook in mijn optiek zo dat deze verbinding ons kan helpen om met de onzekerheden van het leven om te gaan en een gezondere, meer veerkrachtige samenleving te creëren.
Daarom werk ik als holistisch GZ-psycholoog. Holisme herinnert ons eraan dat alles en iedereen in de wereld met elkaar verweven is; elk mens en elk onderdeel maakt op een unieke manier deel uit van een groter geheel. Het draait om het begrijpen van de diepgaande verbindingen en relaties die ons met de wereld omringen. Denk aan een ijsberg: het grootste deel van wat ons als individu vormt, bevindt zich onder het oppervlak, in het rijke domein van ons onbewuste. Het is daar, in die diepten, waar de kern van onze verbondenheid met onszelf, met elkaar en met de wereld schuilgaat.
(Samen)leven vanuit verbinding
Het kan een uitdaging zijn om jezelf onder ogen te zien, omdat dit ‘lastige’ emoties en overlevingsmechanismen kan oproepen. Echter, het vergroten van bewustzijn en het loslaten van oud zeer en oude bagage leidt uiteindelijk tot bevrijding. We bevinden ons momenteel in een transitieperiode waarin kennis, inzichten en spiritueel bewustzijn zich snel ontwikkelen. Steeds meer mensen streven ernaar om hun hart en ziel te leven. Als je in verbinding staat met jezelf, ben je beter in staat je te verbinden met een ander. In verbinding staan met jezelf ervaar je als je leven soepel verloopt, als jouw verlangens en wensen voldoende ruimte krijgen. Door te leren aandacht te hebben voor je lichaam en de signalen uit je lichaam, kom je dichter bij je gevoelens in je lichaam en voel je meer hoe het werkelijk met je gaat. Immers je lijf kan niet liegen, je hoofd kan dat wel. Je kunt leren je gedachten te observeren in plaats van ze voor waar aan te nemen. Zo kun je meer bewuste keuzes maken, mede op basis van wat je voelt in je lijf. Als je je meer verbonden voelt met jezelf en met anderen, kun je steviger op je eigen benen staan en lichter door het leven gaan. Verlies je de verbinding met jezelf en/of anderen, dan kan dat leiden tot allerlei psychische en lichamelijke klachten. Wanneer meer mensen innerlijke balans vinden en anderen met compassie en mededogen benaderen, kunnen we samen meer vanuit verbinding met onszelf en met elkaar leven.
Je kunt op mijn praktijk voor zeer verschillende vragen en klachten terecht. Ook al staat jouw vraag of klacht er niet bij, bel of mail gerust.
Geluk is: in verbinding leven met jezelf en de ander
Het is belangrijk te realiseren dat we allemaal in zekere mate mechanismen hebben ontwikkeld om met het leven om te gaan. Deze mechanismen waren ooit nuttig, maar bieden vaak geen echte vooruitgang meer. Vechten tegen problemen of problemen overschreeuwen verergert ze vaak, weglopen biedt geen duurzame oplossing en negeren is slechts een tijdelijke strategie. Misschien herken je deze patronen in jezelf? Hierbij is het ontwikkelen van een emotionele verbinding in onze therapeutische relatie en ons gezamenlijke therapeutische proces van wezenlijk belang.
Het delen van je innerlijke wereld en emoties met een therapeut kan je helpen om bewustwording te ontwikkelen, leren en ervaren om een gezonde emotionele verbinding aan te gaan met je therapeut en nieuwe manieren te vinden om met uitdagingen om te gaan.
Samenwerking in therapie biedt de mogelijkheid om diepere niveaus van begrip en zelfontdekking te bereiken.
Levenswijsheid
In ons hectische bestaan, gekenmerkt door snelle veranderingen en voortdurende ontwikkelingen, is zelfkennis van onschatbare waarde. Het vermogen om te navigeren op je eigen innerlijke kompas en niet alleen te leven vanuit je hoofd en buik, maar ook je hart erbij te betrekken, is belangrijker dan ooit.
De behoefte aan persoonlijke groei is nog nooit zo groot geweest als nu. Onze levens zijn vaak overladen met hectiek. De constante stroom van externe prikkels trekt ons weg van onszelf, wat soms als vervreemding wordt ervaren. Wanneer we ontevreden zijn met onze huidige omstandigheden, willen we vaak zo snel mogelijk ontsnappen, een begrijpelijke overlevingsreactie. Paradoxaal genoeg is het streven naar “weggaan” of “overcompenseren” vaak de reden waarom we vast blijven zitten in onze situaties.
Het besef dat tegenslag nu eenmaal bij het leven hoort en dat we verantwoordelijk zijn voor de zaken waarop we invloed kunnen uitoefenen, is één van de essenties van ons bestaan. Diep van binnen verlangen we allemaal naar veiligheid, verbondenheid, zelfexpressie, verbinding, waardering en een gevoel van betekenisvol zijn. Autonomie, authenticiteit, assertiviteit, zelfbewustzijn, veerkracht en compassie zijn kernkwaliteiten die ons hierbij kunnen helpen. Door deze kwaliteiten te ontwikkelen, kunnen we ons welzijn behouden, zelfs te midden van uitdagingen en tegenslagen. Een holistisch perspectief omvat het bekijken van jouw vraag binnen deze bredere context. Je wordt door mij gezien als een individu met zowel klachten als ook kwaliteiten. In jouw zoektocht kunnen we stilstaan bij je het hele samenspel van je gedachten, je gevoelens en emoties, je intuïtie, je verbeelding, je wil, je zelfbewustzijn, je behoeften en verlangens, je lichaam en je fysieke sensaties.
In mijn therapieën, overwegend, persoonsgerichte cliëntgerichte therapie is het uitgangspunt om je innerlijke wereld te verkennen en zelfinzicht te ontwikkelen, wat hand in hand gaat met het nastreven van een vervullend en betekenisvol leven.