‘Wat voor jou bestemd is, zal op jouw pad komen'
Integratieve psychotherapie (en holistische therapie)
Integratieve psychotherapie en holistische therapie zijn verwante benaderingen in de geestelijke gezondheidszorg, maar ze zijn niet helemaal hetzelfde. Beide benaderingen hebben gemeen dat ze zich richten op het begrijpen van de hele persoon en niet alleen op specifieke symptomen of problemen. Hoewel beide benaderingen zich richten op een meer holistische kijk op de menselijke gezondheid en welzijn, is integratieve psychotherapie meer gericht op de psychologische en emotionele aspecten van het individu en maakt het gebruik van psychotherapeutische technieken, terwijl holistische therapie een breder scala aan therapeutische modaliteiten kan omvatten, waaronder fysieke en spirituele benaderingen. Het is belangrijk op te merken dat deze termen soms door elkaar worden gebruikt en dat de exacte definitie kan variëren afhankelijk van de therapeut en de context.
Integratieve psychotherapie
• Integratieve psychotherapie is een specifieke vorm van psychotherapie die elementen uit verschillende therapeutische benaderingen integreert.
• Het combineert technieken en inzichten uit verschillende psychologische stromingen om een op maat gemaakte benadering voor de cliënt te creëren.
• Het doel van integratieve psychotherapie is om effectieve behandeling te bieden door gebruik te maken van de meest geschikte benaderingen voor de specifieke behoeften van de cliënt.
• Integratieve psychotherapeuten kunnen verschillende therapeutische technieken in één behandelingssessie gebruiken, afhankelijk van wat het meest geschikt is voor de cliënt.
Klachten die behandeld kunnen worden
◦ Gebrek aan zelfvertrouwen
◦ Moeite met grenzen aangeven
◦ Aanhoudende stress, moeite met ontspannen
◦ Opgejaagde en/of depressieve gevoelens
◦ Angsten en fobieën
◦ Gevoel overspoeld te worden door emoties of contact met eigen emoties kwijt
◦ Last van (traumatische) ervaringen en emotionele gebeurtenissen
◦ Steeds terugkerende lichamelijke klachten, waarvoor geen medische verklaring gevonden kan worden, zoals hoofdpijn, maagpijn enz.
◦ Verlies- en rouwverwerking
◦ Steeds terugkerende conflictsituaties
◦ Relatieproblemen
◦ Communicatieproblemen
◦ Zingevingproblematiek
Holistische therapie
• Holistische therapie is een brede benadering die zich richt op het behandelen van de persoon als een geheel. Het benadrukt de onderlinge verbinding tussen de fysieke, emotionele, mentale, sociale en spirituele aspecten van het individu.
• Holistische therapie kan verschillende behandelmethoden omvatten, zoals acupunctuur, meditatie, voedingstherapie, en andere complementaire en alternatieve therapieën.
• Het doel is om de balans en het welzijn van de persoon te herstellen door te kijken naar alle aspecten van hun leven en gezondheid.


Integratieve therapie kan helpen bij langdurige psychische problemen en gevoelens van verlatenheid. Hieronder vind je twee voorbeelden van hoe schematherapie kan worden toegepast bij verschillende problemen.
Voorbeeld 1: Langdurige psychische problemen
Stel dat je kampt met langdurige psychische problemen, zoals terugkerende depressies en moeite met het aangaan van duurzame relaties. Tom heeft in zijn leven verschillende therapievormen geprobeerd, maar tot nu toe heeft voorgaande therapieën of benadering de gewenste resultaten opgeleverd.
Dan zou schematherapie als integratieve therapie een waardevolle aanpak kunnen zijn. Schematherapie integreert elementen van verschillende therapeutische stromingen, waaronder cognitieve gedragstherapie, psychoanalyse (psychodynamische therapie) en experiëntiële therapie. Hierdoor is het geschikt voor complexe psychische problemen die diep geworteld zijn in iemands persoonlijkheid en levensgeschiedenis.
Zo kan je bijvoorbeeld diepgewortelde negatieve schema’s (kernovertuigingen) hebt ontwikkeld als gevolg van vroegere ervaringen, zoals emotionele verwaarlozing in je jeugd hebben ontwikkeld. Deze schema’s beïnvloeden je gedachten, emoties en gedrag op een destructieve manier, wat resulteert in terugkerende depressieve episodes en problemen in relaties.
Met schematherapie kan je samen met een integratieve therapeut de onderliggende patronen verkennen en begrijpen die hebben bijgedragen aan zijn psychische problemen. Door verschillende therapeutische technieken te combineren, kan de therapeut om helpen om deze negatieve schema’s te doorbreken en gezondere manieren van denken en handelen te ontwikkelen.
Het integratieve karakter van schematherapie biedt flexibiliteit en maatwerk, waardoor de therapeut verschillende benaderingen kan combineren om optimaal aan te sluiten bij de unieke behoeften van jou. Dit kan het bereiken van duurzame veranderingen bevorderen en je in staat stellen om beter om te gaan met je psychische problemen en een meer vervullend leven te leiden.
Voorbeeld 2: Gevoelens van verlatenheid
Stel je voor dat je constant worstelt met gevoelens van verlatenheid en een diepgeworteld gelooft dat je niet de moeite waard bent. Deze gevoelens hebben hun oorsprong in vroegere ervaringen van emotionele verwaarlozing en afwijzing tijdens je jeugd. Als gevolg hiervan heb je moeite met het aangaan van hechte relaties en voel je je vaak eenzaam, zelfs wanneer je omringd bent door anderen.
In dit scenario zou schematherapie waardevol kunnen zijn. Schematherapie richt zich op het identificeren en veranderen van diepgewortelde negatieve overtuigingen en patronen die zijn ontstaan in de vroege kindertijd. Door middel van deze therapie kan je samen met een integratieve therapeut je schema’s’, oftewel diepgewortelde overtuigingen, onderzoeken en begrijpen.
De therapeut kan je helpen om gezondere en realistischere denkpatronen te ontwikkelen en nieuwe, positievere manieren van omgaan met anderen aan te leren. Hierbij zou aandacht worden besteed aan het opbouwen van je zelfwaardering, het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het herkennen en doorbreken van destructieve patronen in je relaties.
Door de focus op het begrijpen en veranderen van jouw diep ingebedde overtuigingen, kan schematherapie je ondersteunen bij het opbouwen van meer bevredigende relaties en het ervaren van een positiever zelfbeeld. Het is belangrijk op te merken dat schematherapie een individuele benadering is die is afgestemd op de specifieke behoeften van de persoon, en het succes ervan kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de toewijding van de persoon aan het therapieproces. Daarnaast wordt schematherapie ook verwerkt in mijn groepstherapie op mijn praktijk.
Cliënten vertellen over Sibylle
Carina
Joost
Erik
Rita