Zoeken

‘Een pad ontstaat door er op te lopen’

Individuele Therapie

Individuele therapie is een waardevolle vorm van hulpverlening die veel kan bijdragen aan jouw persoonlijke welzijn en groei. Mensen ervaren vaak al opluchting als de eerste stap gezet is en een afspraak met een therapeut is gemaakt. Er zijn uiteenlopende redenen om in therapie te gaan, maar het heeft vrijwel altijd te maken met een wens tot verandering. Je kunt bij mij terecht zowel voor psychische- en psychosomatische klachten. 

Hier is wat je kunt verwachten en hoe je er baat bij kunt hebben

In individuele therapie krijg je de kans om in een veilige, vertrouwelijke ruimte te praten over je gedachten, gevoelens en levensvragen of klachten. Dit is een plek waar je jezelf kunt zijn en open kunt zijn zonder angst voor veroordeling. Je hebt de onverdeelde aandacht van je therapeut, wat betekent dat de sessie helemaal om jou draait. Dit stelt je in staat om dieper in te gaan op wat er in jou omgaat.

Verschillende benaderingen om je met jouw vragen en behoeften te begeleiden.

Ik combineer elementen uit verschillende therapievormen om een holistische aanpak te bieden die bij jou persoonlijk past. In therapie kun je werken aan het begrijpen en verwerken van emoties. Dit kan je helpen om beter om te gaan met stress, angst, verdriet of andere emotionele uitdagingen in je leven. Het praten met een therapeut kan je helpen om dieper inzicht te krijgen in jezelf, je gedrag en de patronen in je leven. Dit inzicht kan de sleutel zijn tot het aanpakken van problemen en het maken van positieve veranderingen. Je zult kunnen leren hoe je effectievere manieren kunt ontwikkelen om met het leven en de uitdagingen die het met zich meebrengt om te gaan. Ongeacht welke benadering ik als therapeut gebruik, individuele therapie is een plek waar je de ruimte krijgt om aan persoonlijke uitdagingen te werken en je emotioneel welzijn te verbeteren. Het doel is om jou te ondersteunen bij het bewustworden en verwerven van inzichten die je in staat stellen een rijker, bevredigender leven te leiden. Als je vragen hebt of je afvraagt welke benadering het beste voor jou is, bespreek dit dan met mij als therapeut.

Therapie kan op mijn praktijk individueel, in een groep, met je relatie of je met je gezin plaatsvinden. In persoonsgerichte cliëntgerichte (experiëntiële) therapie zie ik psychotherapie als een persoonlijke ontdekkingstocht om psychische problemen te begrijpen en te verlichten. Het doel is niet alleen het verminderen van klachten, maar ook het dieper begrijpen van jezelf als geheel, inclusief jouw persoonlijke geschiedenis en ervaringen en aansluiten bij jouw beleving. Jouw klachten breng ik in verband met je gehele persoon en achtergrond. Ik doe dit vanuit een holistisch mensbeeld (mentaal-fysiek-emotioneel-sociaal-energetisch en indien van toepassing ook spiritueel).

Het is van cruciaal belang dat je je op jouw gemak voelt bij mij als therapeut, aangezien onze gesprekken de sleutel vormen tot jouw persoonlijke groei. Als persoonsgerichte therapeut ben ik getraind in het ontwikkelen van een veilige en ondersteunende therapeutische relatie. Deze relatie fungeert als een spiegel waardoor je jezelf en jouw klachten beter kunt begrijpen.

We streven ernaar om de behandeling zo kort mogelijk te houden, maar tegelijkertijd zo lang als nodig is om diepgaande verandering en groei te bevorderen. Ons gezamenlijke doel is om jou te helpen bij jouw persoonlijke ontwikkeling en het vinden van manieren om uw psychische problemen beter te begrijpen en aan te pakken

In de therapie maak ik met grote regelmaat een pas op de plaats, reflecteer ik samen met jou op onze therapeutische relatie en reflecteer ik op de stappen die ik met jou als cliënt zet en bespreken we of deze stappen het verwachte resultaat voor jou hebben. Door deze bewuste werkwijze van reflectie te integreren in het behandelproces wordt ‘evidence based’ werken vanzelfsprekend. Het betekent dat ik kijk naar wat werkt voor mensen met vergelijkbare problemen en daarbij methoden kies, waarvan uit onderzoek is gebleken dat ze veel mensen helpen, zodat je als cliënt de grootste kans hebt om je beter te voelen. Ik hanteer enerzijds een methodische aanpak op verschillende niveaus, waaronder de therapeutische relatie, het behandelproces en de voorwaarden die nodig zijn bij de behandeling van jou als cliënt. Anderzijds maak ik in mijn therapieën veel gebruik van mijn intuïtie en mijn verbeeldend vermogen.

Experiëntiële psychotherapie: hoe je contact en verbinding maakt met jezelf en in relatie met anderen.

Experiëntiële psychotherapie is proces- en ervaringsgerichte vorm van psychotherapie waarin aandacht besteed wordt aan hoe je contact en verbinding maakt met jezelf en in relatie met anderen. Onderdeel hiervan is wat je ervaart in het contact met de therapeut. Dit betekent dat we sterk in het hier-en-nu blijven bij je onmiddellijke ervaringen. Je leert je gedachten, belemmeringen, verdriet en boosheid beter te leren voelen en uiten. Er wordt gewerkt met het denken, voelen en zijn; hoofd, hart en lichaam. Het is een vorm van psychotherapie die zich richt op de directe, persoonlijke ervaringen van individuen. Het is gericht op het begrijpen en verkennen van de gevoelens, gedachten en sensaties die in het moment optreden, en het legt de nadruk op zelfontdekking en bewustwording.

Cliëntgerichte (experiëntiële) psychotherapie is gebaseerd op het geloof dat mensen het meest kunnen leren en groeien door hun eigen innerlijke ervaringen te onderzoeken. Het benadrukt het belang van authenticiteit en het begrijpen van de diepere betekenis van de gevoelens en emoties die een persoon ervaart. In de therapie worden cliënten aangemoedigd om hun gevoelens uit te drukken, zowel verbaal als non-verbaal, en te reflecteren op wat deze emoties te zeggen hebben over hun innerlijke wereld.

Experiëntiële psychotherapie kan nuttig zijn voor een breed scala aan individuen, waaronder mensen die worstelen met emotionele problemen, trauma, angst, depressie, relatieproblemen, en persoonlijke groei en ontwikkeling. Het kan ook geschikt zijn voor diegenen die geïnteresseerd zijn in zelfontdekking en bewustwording.

De effecten van experiëntiële psychotherapie kunnen divers zijn en variëren afhankelijk van de specifieke doelen van de therapie en de behorelatieen van de cliënt. Enkele potentiële effecten van deze vorm van psychotherapie zijn onder andere:

  • Dieper zelfinzicht: cliënten kunnen een dieper begrip ontwikkelen van hun eigen gedachten, gevoelens en gedragingen.
  • Emotionele verwerking: het kan helpen bij het verwerken van onderdrukte of onverwerkte emoties en trauma’s.
  • Verbeterde zelfacceptatie: cliënten kunnen een groter gevoel van zelfacceptatie ontwikkelen naarmate ze meer in contact komen met hun authentieke gevoelens.
  • Verbetert relaties: het kan bijdragen aan het verbeteren van interpersoonlijke relaties door het vergroten van het emotionele bewustzijn en de communicatievaardigheden.
  • Groei en ontwikkeling: het kan individuen helpen bij persoonlijke groei, zelfontdekking en het vinden van meer voldoening in het leven.
    Het is belangrijk op te merken dat de effecten van psychotherapie variëren van persoon tot persoon, en dat de ervaringen van individuen uniek zijn. Het succes van experiëntiële psychotherapie is vaak afhankelijk van de relatie tussen de therapeut en de cliënt, evenals de bereidheid van de cliënt om zichzelf open te stellen voor de ervaring en het proces.
,,

Accepteer liefdevol waar je bent in je ontwikkeling