‘Wie goed voor zichzelf zorgt, is een geschenk voor de ander’
Lees hieronder het volledige verhaal van Leonie, Mirjam en Gert
Leonie (36 jaar) kwam door deelname in de groep weer in contact met haar gevoel
“Toen ik begon met de groep was ik ontzettend moe en moest ik mezelf van de bank afslepen door mijn burn-out en depressie. Mijn gevoel had ik al lange tijd compleet genegeerd. Mijn lichaam was op. Nu na 2,5 jaar ben ik er weer. Ik durf weer te vertrouwen op mijn gevoel, ik kan weer naar mijn gevoel luisteren en daar ook naar handelen. Ik durf dingen over mezelf te delen met anderen, mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid. En ik heb weer heel veel energie! De groep heeft mij geholpen en mij laten inzien dat ik gehoord wordt, dat ik er mag zijn en dat ik goed ben zoals ik ben. Ik mag mezelf zijn! Doordat je met ongeveer 12 mensen deelneemt aan de groepen, betekent dit dat er ook 12 meningen en 12 zienswijzen zijn. Ik vond die andere verfrissende blikken op mijn inbreng (en die van anderen) heel waardevol. Het zet je aan het denken. Soms zit je zelf heel erg vast in eigen (oude) patronen. Onafhankelijke meningen van mensen die niet uit je nabije omgeving komen zijn dan ontzettend fijn en welkom. Daarnaast vond ik de herkenning in andermans verhalen ook heel waardevol. Ik doe het zus, maar hij/zij doet het zo. Dat zet je aan het denken. Het zorgt ervoor dat je verder komt in je eigen proces. Sibylle, ik heb je als heel prettig ervaren; je bent gewoon gemaakt voor dit werk! Dat zie ik niet vaak bij mensen, maar bij jou is dat heel duidelijk. Je bent heel prettig in de omgang, je laat anderen in hun waarde, je bent tactvol, je kunt opbouwend kritische vragen stellen, je kunt anderen heel goed mee nemen / laten afdalen naar hun gevoel. Echt petje af voor hoe je dat doet!”
Leonie, 36 jaar, teamleider van een zorgorganisatie
Mirjam (36 jaar) overwon haar angst voor kritische veroordeling door anderen
“Het werken in de groep heeft mij sterker gemaakt wat betreft het spreken in een groep, aanwezig durven en mogen zijn. Mijzelf durven laten zien in al mijn puurheid. Angst voor veroordeling overwinnen. In mijn eigen kracht durven gaan staan. Verbinding durven maken met andere groepsleden. De verhalen van de andere groepsleden zijn voor mij erg waardevol geweest. Ik heb ook veel geleerd door alleen maar mee te liften in andermans proces. Uit ieders proces haalde ik ook wel iets waardevols eruit voor mijzelf. Doordat andere groepsgenoten zich kwetsbaar opstelden, kreeg ik de ruimte om dichterbij de ander te komen en mij te verbinden. Vanuit een gemeenschappelijk doel voelde het erg veilig en vond ik het erg prettig wanneer groepsleden mij uitnodigden om dieper in mijn proces te duiken. Jou heb ik als zeer prettig ervaren in de groep. Vooral de meditatie bij aanvang van de groep vond ik erg fijn, met name de dieptemeditaties. Sibylle, jij hebt een zeer prettige stem om naar te luisteren. Zeer uitnodigend en rustig. Op de juiste momenten weet jij de processen in de groep te sturen. Jij straalt uit dat je gelooft in de eigen kracht van de groep. Ik vind het ook heel bijzonder en waardevol hoe jij op jouw manier het groepsgebeuren evalueert en er dan de volgende groepsavond op terug komt en met ons bespreekt wat jouw gedachten zijn. Jij laat ons hier heel mooi in mee denken. Dat vond ik de vorige keer een prachtige ervaring. Toen hebben we de voorzichtigheid van de groep samen besproken. Dat was voor mijzelf een hele mooie spiegel.”
Mirjam, 36 jaar, werkzaam in de zorg
Gert (40 jaar) ervaarde groep als een veilige en vertrouwde plek
“In de dagelijkse gang van zaken stond ik eigenlijk nooit stil bij wat ik voelde bij situaties die voorbijkwamen. Ook had ik niet altijd een goed beeld van hoe ik overkwam in het contact met mensen. En dat gebeurt wel in de groep want er zit zoveel kracht in on(gevraagde) feedback, vragen en ervaringen van de andere groepsleden. Ik heb dit mogen ervaren en heeft mijn leven verrijkt in de huidige dagelijkse gang van zaken. Bij individuele therapie draait alles om het individu. Ik zie de groep als een verlengstuk van de individuele therapie. De groep geeft mij een vertrouwde plek waar ik kan oefenen met onderwerpen uit de individuele therapie. Dit maakt het voor mij ook makkelijker om vervolgens deze onderwerpen te bespreken met de rest van de wereld. Sibylle, heb ik tijdens de groepstherapie ervaren als iemand die vaak op gepaste afstand stond en hiermee veiligheid binnen de groep borgt. Maar aan de andere kant staat ze ook zo dichtbij en weet ze precies waar je tijdens het proces zit. Deze manier heb ik als erg prettig ervaren”.
Gert, 40 jaar, ICT deskundige
Lees hieronder het volledige verhaal van Agaath, Sandra en Sanne
Agaath (30 jaar) ervaarde groep als een veilige plek
“De groep is voor mij een veilige plek geweest om mezelf te herontdekken en diep in mezelf af te dalen. In de groep heb ik goed kunnen oefenen met het leren kennen van mezelf en vervolgens uitspreken van mezelf. Het is een veilige plek waar je op je eigen tempo kan afdalen in je diepe gevoelens. Het is indrukwekkend om te merken dat de verhalen van anderen ook iets bij jezelf raken en losmaken. In de kern worstelen we eigenlijk allemaal met hetzelfde. Dat maakt ook dat je zo onwijs veel van elkaar kan leren. De groep is eigenlijk de hoofdmoot van de therapie, waarbij de individuele therapie ondersteunend is.
Sibylle stelt zich op als reisleider, die de aanzet geeft tot de reis en de groep bij elkaar houdt, maar de route en de richting bepaal je helemaal zelf. Het is een aanwinst voor jezelf om aan de groep deel te nemen. Ik neem hetgeen ik heb geleerd met liefde mee in de rest van mijn leven”.
Agaath, 30 jaar psycholoog ouderen..
Sandra (32 jaar) durfde zich in de groep weer met anderen te verbinden na al haar trauma's
“”In de groep leerde ik weer mezelf te zijn en heb ik me weer met anderen durven verbinden. Ik heb erg veel gehad aan de groep. Het was voor mij een veilige plek om mijzelf te zijn met wat ik heb meegemaakt aan trauma’s. Maar ook om te delen hoe ik als persoon was. Het heeft mij geleerd om mijn binnenste te uiten, wat ik overigens nooit deed. De groep heeft mij naar binnen laten keren en mij gemotiveerd om steeds maar weer door te gaan. Ook heeft de groep mij geleerd om weer mij te durven verbinden met anderen. Ik vind de groep niet heel veel verschillen van de individuele therapie, behalve dat er tijdens de groep ook andere invalshoeken zijn. De groep geeft mij het gevoel dat ik niet alleen ben geweest in pijnlijke processen, en ook nooit alleen zal zijn. De groep heeft meer interactie met andere mensen, waardoor er tegelijkertijd ook meerdere patronen aangeraakt kunnen worden. In de groep heb ik Sibylle ervaren als een fijne aanwezigheid, die snel tot de kern kan komen met waardevolle informatie en vragen. Het proces in de groep aangaan is ook erg leerzaam. Verder heb ik Sibylle ervaren als een “zachtaardige (symbolische) moeder”, wat erg inspirerend en leerzaam is voor mij”.
Sandra, 32 jaar, Master communicatiewetenschappen
Sanne (51 jaar) leerde in de groep gevoelens uit te spreken, wat in haar kindertijd niet kon
“In de groep werd mij duidelijk hoe mijn vermoeidheid ergens al in mijn in mijn kindertijd was ontstaan en heb ik geleerd mijn lichamelijke klachten te begrijpen, mijn gevoelens te uiten en is mijn energiebalans hersteld. In de groepstherapie heb ik geleerd te luisteren naar anderen en heb ik geleerd me te uiten wat ik in het begin heel erg spannend vond. Door hier veel mee te oefenen viel er steeds meer spanning van me af. Hierdoor sta ik in het echte leven veel minder stil bij wat anderen van mij of ervan vinden als ik iets te zeggen heb en heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Doordat je in een groep zit met mensen die verschillende problemen hebben maar waarbij er ook raakvlakken zijn ervaarde ik veel herkenning maar kwam ik ook tot nieuwe inzichten. Ik heb Sibylle ervaren als een therapeut die goed overzicht wist te houden en kon bijsturen waar dat nodig was. Ook de aanvullende informatie die we kregen vond ik erg waardevol”.
Sanne, 51 jaar, laborante
Lees hieronder het volledige verhaal van Lotte, Arend en Nathan
Lotte (34 jaar) durfde zich voor het eerst in haar leven zo kwetsbaar op te stellen in de groep
“Groepstherapie? Wat moet ik daar leren? Ik ben toch al best sociaal?’ Ik durfde me voor het eerst kwetsbaar op te stellen in de groep en ik kan nu beter bij mijn gevoel. Ik had er echt geen beeld bij, bij zo’n groep. Inmiddels weet ik natuurlijk beter. Het deelnemen aan de groep heeft mij een gevoel van kwetsbaarheid geleerd. Het deed me inzien dat het kan helpen om te praten over bepaalde gebeurtenissen en emoties. Daarin voelden de aanwezigheid en de verhalen van de groepsleden snel als veilig en vertrouwd. Het gaf me inzichten in mezelf en in mijn gedrag. Door de verschillende personen en verhalen in de groep was elke avond dynamisch en niet te sturen hoe het zou verlopen. Dat vond ik indrukwekkend, en ik kwam daarin soms op plekken in mezelf terecht die ik nog niet kende. Deze ervaring kon ik in een individuele sessie niet opdoen.
Sibylle was in de groep altijd op een subtiele manier aanwezig. Ze stelde vragen met zachte ogen en vatte goed samen en hielp de groep in de juiste richting als dat nodig was. Ik heb de groep als heel bijzonder ervaren. Het gaf me een nieuw en kwetsbaar inkijkje in mezelf dat ik met niets kan vergelijken. Het heeft ervoor gezorgd dat ik beter bij mijn gevoel kan, me meer bewust ben van mijn lijf en wat meer rust ervaar in mijn hoofd. Ik kan hierin zeker nog verder ontwikkelen, maar met de opgedane ervaring zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet”.
Lotte, 34 jaar, HRM-manager
Arend (43 jaar) is nu veel dichter bij zijn gevoel gekomen
“De spiegels, die me door mijn medegroepsleden zijn voorgehouden, hebben me veel dichter bij mijn gevoel gebracht en ik ben minder rationeel geworden. In de groep kon ik nieuw gedrag uitproberen in een veilige setting. In de groep ben ik in veel verschillende gespreks-situaties met de verschillende deelnemers terechtgekomen en ben ik in die interactie in verschillende diepte lagen van mijzelf terecht gekomen. Door de gedeelde ervaringen van de andere deelnemers kreeg ik spiegels over mezelf voorgehouden. Ook de therapeut ziet in de groep in de interactie met anderen zoveel meer van mij als deelnemer waardoor er ook meer uit de individuele therapie gehaald kan worden. De therapeut heb ik als authentiek, open en geduldig ervaren. Ik durfde me voor het eerst kwetsbaar op te stellen in de groep en ik kan nu beter bij mijn gevoel”.
Arend, 43 jaar, werktuigbouwkundige
Nathan (36 jaar) heeft zichzelf beter leren kennen wie hij echt is
Nathan, 36 jaar, zelfstandig ondernemer
Lees hieronder het volledige verhaal van Saskia, Marco en Lisette
Saskia (49 jaar) heeft in de groep geleerd haar diepe gevoelens te uiten
“In de groep heb ik geleerd om mijn diepe gevoelens uit te spreken en te ervaren dat ik nog steeds gewaardeerd werd. Ik heb wel veel aan de groepstherapie gehad, aangezien ik leerde om te werken aan en te spreken in een groep over diepe gevoelens; het ging over kwetsbaar zijn en je nog steeds gewaardeerd voelen. Dit gaf me al veel. Ik ben tevreden over mijn deelname aan de groep, de input die ik vanuit mijzelf geprobeerd heb te geven, het mogen ontvangen van feedback van andere groepsdeelnemers en vooral het herkennen van elkaars gevoelens en situaties en je daarin gezien worden. Ik noem dit voor mezelf “thuiskomen.” De spiegels van verschillende deelnemers die gegeven worden, de kritische vragen of de opmerkingen van alle verschillende karakters binnen de groep zijn echt een meerwaarde van de groep. Sibylle was voor mij in de groep solide, soms kritisch, prettig en helder in hoe zij de groep leidt”.
Saskia, 49 jaar, receptioniste
Marco (53 jaar) voelde zich in de groep niet meer zo alleen staan
“Het was fijn om in een groep te werken, een veilige omgeving in een gemengd gezelschap. Ook fijn om te voelen dat je niet alleen staat met je innerlijke strijd. Ik ben beter in staat om mijn emoties onder woorden te brengen en doorvoelen. Het vertragen helpt me om meer bij mijn gevoel stil te staan. Ik voel ook niet meer zo de drang om overal op te reageren of ergens wat van te vinden. Hier ben ik wel blij mee. Ik doe beter mijn best om te luisteren en mijn reactie wat uit te stellen. Ik praat ook meer over mijn gevoel met anderen buiten de groep. Ik lijk me ook beter bewust te zijn van mijn valkuil, om meer met anderen bezig te zijn dan met mezelf. Aldus mijn vrouw. Door de groepsdynamiek zijn er meer spiegels en invalshoeken vanuit de andere deelnemers dan alleen in een individuele therapie. Sibylle heb ik ervaren als prettig, rustgevend en op een integere manier de groep begeleidend”.
Marco, 53 jaar, vrachtwagenchauffeur
Mareen (52 jaar) voelde zich erg geholpen door de mooie inzichten die ze ontdekte door schematherapie
Ik had last van minderwaardigheidsgevoelens, jaloezie en snel boos worden op mijn partner. En ik kon moeilijk grenzen stellen. De inzichten naar aanleiding van de schema therapie hebben me erg geholpen. Sibylle heb ik ervaren als een kundige, sterke, humoristische therapeut die door middel van verbeelding mij kon steunen en richting kon geven. Door deelname aan de groep heb ik mooie inzichten opgedaan in mijn eigen gevoelens en gedachten, schema’s en gedrag door die te oefenen en te toetsen aan de groep. In de individuele therapie zoom je in op de thema’s die er zijn waaraan je wil werken, in de groep worden die thema’s uitgewerkt.
Mareen, 52 jaar, cliniclown
Lees hieronder het volledige verhaal van Silke, Niels en Nardy
Silke (32 jaar) zag in dat het niet haar verantwoordelijkheid was voor iedereen te zorgen
Silke, 32 jaar, begeleidster gehandicaptenzorg
Niels (19 jaar) heeft veel geleerd in de groep door verhalen van anderen
In de groep heb ik veel geleerd, heb ik vele verhalen van anderen gehoord en heb ik zelf veel kunnen inbrengen. Dit doet veel met je en je komt veel over jezelf (en anderen) te weten en dit geeft herkenning. De groep is anders dan individuele therapie, omdat de dynamiek van een groep heel anders functioneert dan een individueel gesprek. Hier in de groep kom je jezelf in het contact met anderen en door hun verhalen jezelf ook heel anders tegen. En dit brengt op een andere manier dingen bij deelnemers te weeg dan individuele therapie. In de groep heeft Sibylle een veilig gevoel gecreëerd en alles wordt goed door haar begeleid (daar waar dit nodig was).
Niels, 19 jaar student verpleegkunde en politieacademie
Nardy (46 jaar) vond de individuele in combinatie met groepstherapie ongelooflijk waardevol
Ik was precies waar ik moest zijn! Wat een ongelooflijk waardevol concept heeft Sibylle ontwikkeld. Groepstherapie in combinatie met individuele therapie. Dankzij Sibylle haar aanpak bevind ik mijzelf na een jaar uitval in verband met burnout klachten weer op een gelukkige plek. Rust, acceptatie, weer in verbinding met mezelf. Een onvergetelijke reis die mij voor de rest van mijn leven in mijn diepste kern heeft veranderd. Voordat ik startte met de therapie had ik geen idee hoe het zou zijn om deel te nemen aan de groep.
Geen idee überhaupt wat groepstherapie inhield en of het iets voor mij zou zijn. Sibylle werkt op deze manier en anders was ik er denk ik ook niet aan begonnen. Op voorhand was het voor mij een drempel. Een groep! Überhaupt therapie. De verwachting was dus redelijk blanco. Ik zat natuurlijk niet goed in mijn vel en dan merk je dat de eerste paar keren wel heel erg wennen zijn. Aan vreemde mensen vertellen wat je gevoel is (als je dat al weet) is ook wel een ding. Mijn vraagstuk was aanvankelijk herstel van mijn burn out. Al gauw kijk je in de therapie wat de diepere aanleiding hiervan is. Dat is een hele grondige manier om met jezelf aan de slag te gaan. De groep ondersteunt hierin doordat je heel gericht vooraf leerdoelen opstelt en hiermee aan de slag gaat.
Het is wel hard werken. Alle evaluaties, leerdoelen etc…dat heeft Sibylle prima ingericht, het ondersteunt bij je leerproces. Ik ben tevreden over mijn deelname. Het heeft mijn herstel bevorderd en ik geloof dat ik één op één niet zo’n vlotte doorwerking had gehad. De oefeningen die ik van Sibylle kreeg n.a.v de groepstherapie en wat zich daar had aangediend waren ondersteunend. De meditaties zijn een prettige start van de groepsavond. Ik ben tevreden over de procesgang. Je kunt in de groep heel veel leren van de ander als je daar aan toe bent. Door te horen en ervaren en invoelen/meevoelen wat een ander beleeft, meemaakt wordt je in je eigen proces ook verder gebracht. Het is af en toe wel zoeken in een groep waarin niemand haantje de voorste wil zijn en je eigenlijk elkaar allemaal de ruimte gunt naar je eigen ruimte. Dat is ook weer een leerproces. Mooi hoor. Aan alles lijkt te zijn gedacht. Het is ook aan Sibylle om te kijken hoe om te gaan met iemand die een proces doormaakt. De ene keer ga je daar iets meer op door dan de andere keer.
Tijdens het groepswerk ben ik in aanraking gekomen met veel patronen en coping-mechanismen. Mooi ook dat er de ruimte is om als groep af en toe wat uit te werken. De creativiteit komt dan van pas. Tegelijkertijd is er ook de veiligheid die enorm wordt gewaarborgd en het mooie is dan ook de transparantie die Sibylle toepast. Sibylle, ik heb erg genoten van je leiding. Ik weet dat je er bent als het nodig is, de regie pakt over het proces als dat nodig is (en dat bepaal jij natuurlijk als leider zelf). Je stelt mooie helpende vragen en laat eerst de groep aan zet. Je hebt ook veel spontane ideeën om het vooral in de groep zelf uit te werken.
Nardy, 46 jaar, teamleider
Lees hieronder het volledige verhaal van Ed, Manon en Ruth
Ed (70 jaar) voelde in de groep geen beoordeling of veroordeling
Ik ben zeer tevreden over de veiligheid in de groep. Er is geen beoordeling of veroordeling te vinden. Iedereen wordt geaccepteerd in hoe iedereen is en reageert. Dit geldt ook voor de therapeut. Na de therapie heb ik mijn emoties weer terug zien terugkeren na misschien wel 40 jaar te hebben geleefd zonder emoties. Ik kon na de therapie weer huilen en ik kon mijn jeugdverhaal vertellen met regelmatig huilmomenten. Tevens was voor mij erg belangrijk dat ik ronduit kon spreken over mijn traumatische ervaring, die ik tot nu toe altijd als een jongensverhaal had verteld zonder enige emotie. Doordat andere groepsleden veel onderwerpen c.q. pijnpunten inbrachten met raakvlakken van mijn pijnpunten, werden automatisch mijn eigen pijnpunten getriggerd. Hierdoor kon ik er over praten en werd er door de groepsleden veel over doorgevraagd. Dit geeft een kettingreactie en leidt tot een grote verbondenheid in de groep. Het doorleven en beleven van mijn jeugdtrauma’s en mijn pijnpunten heeft mij het meest geholpen en dit heeft mij het meest veranderd.
Ik ben veel veranderd in de volgende punten; ik vlucht niet meer weg met de fiets of in de auto, ik ben niet meer cynisch, ik denk bijna niet meer zwart/wit en huilen is weer aan de orde. Ik heb Sibylle ervaren als een kundige, zorgvuldige, empathische en doorzettende therapeut om de triggerpunten op te zoeken en gevoelens te laten te herbeleven bij de groepsleden. Ik voelde mij in de groep meestal gewaardeerd en volledig geaccepteerd ondanks mijn leeftijd en levenservaringen. Soms was het even druk in de groep om wat in te brengen maar in de volgende sessie kon het altijd. Er was tevens een enorme hulpvaardigheid als ik e.e.a. niet kon met mijn fysieke rugklachten.
De leiding vond ik uitstekend; Sibylle is een rustig bewakende procesbegeleider. Daar waar het bij de groepsleden tot verdriet of spanning kwam, greep zij op een zachte manier in om tot diepere lagen te eindigen en de persoon in kwestie kon herbeleven. Sibylle was niet op de voorgrond, gaf in eerste instantie ons als groep de kans om te reageren, en gaf niet meteen haar ideeën over de ingebrachte onderwerpen. Ze had vaak op het eind van een gesprek of na een ingebracht onderwerp een verdieping wat ik altijd waardeerde. Ze zorgde voor deze verdieping, zodat gevoelens konden worden herbeleefd en/of iets uitgediept kon worden. Ed, 70 jaar, gepensioneerd
Manon (49 jaar) heeft in de groep gevoeld dat zij en haar behoeften er echt toe doen
Ik heb geleerd om mijn plek in te nemen en dat ik er toe doe en voor mijn eigen behoeften op mag
komen. Tevens heb ik geleerd om met mijn hoogsensitiviteit in een groep om te gaan. De pijn van
een ander voel ik en ik kan er voor de ander zijn, maar ik ben niet die pijn, ik mag het bij de ander
laten. Door herkenning leer je veel van een ander over jezelf. Situaties van een ander werken door na een
groepsavond en daar kun je veel voor jezelf van leren. Je leert om naar binnen te gaan en te gaan voelen wat
iets met je doet tijdens de groepsavond maar ook in de doorwerking in de dagen erna.
Sibylle heb ik ervaren als prettig, kundig en invoelend. Sibylle is erg creatief in het inspelen op situaties en experimenten of
werkvormen te bedenken die echt wat brengen. Ze stelt de juiste vragen waardoor je verder komt
in je proces, maar laat ook haar eigen kwetsbare kant/ ervaringen zien als dit het proces ten
goede komt.
Ruth (35 jaar) durft nu ten diepste voor zichzelf te zorgen
Ruth, 35 jaar, ambulant begeleider
Lees hieronder het volledige verhaal van Lotte, Lisette en Chantal
Lotte (38 jaar) voelde zich in de groep veilig om naar binnen te kijken bij zichzelf en voelde zich gehoord
Ik heb veel over mezelf kunnen leren door wat ik terugkreeg van de groep. Ik ben meer in contact met mezelf en ik ben me meer bewust wat mijn omgeving in mij losmaakt. In de groep voelde het veilig om naar binnen te kijken bij mezelf en ik voelde me gehoord. Ik voel nu na deelname ook meer vertrouwen in groepen en in andere mensen en ontdek en accepteer dingen over mezelf, die ik eerst niet wist. Belangrijk moment was dat ik leerde hoe ik overkwam op andere mensen en dat ik intens kan zijn, dat wist ik echt niet. Er is in de groep tijd en ruimte om te voelen wat er in je binnenste gebeurt en ruimte om te vertellen wat er in je opkomt. In deze groep kun je je diepste, je meest pijnlijke en je meest kwetsbare gevoelens delen. Hierdoor ben ik nu meer in staat om te zeggen wat me dwars zit in plaats van het voor me te houden. Ik heb in de individuele en groepstherapie geleerd hoe ik mijn gevoelens kan uiten, zowel mijn positieve als ook negatieve gevoelens. En ook als ik pijnlijke en gênante dingen over mezelf vertelde in de groep bleef ik me geaccepteerd en gewaardeerd voelen. Dit was heel bijzonder. De leiding door Sibylle vond ik diepvoelend, respectvol, altijd vol rust en geduldig.
Lotte, 38 jaar, intercedente
Lisette (24 jaar) heeft geleerd in de groep naar zichzelf te kijken en zich open te durven stellen
Zelf heb ik veel aan de groep gehad; ik heb geleerd naar mijzelf te kijken en ik heb me open durven stellen. Mijn zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen is toegenomen en ik heb in de groep ervaren dat ik weer andere mensen durf te vertrouwen. Ik heb geleerd wat de geïnternaliseerde ouder in mij (de innerlijke criticus) en de kind modus (mijn innerlijk kind) is en waar bepaald gedrag en waar deze diepe patronen bij mij vandaan komen. Ik heb ook geleerd dat je van elkaar kan leren ook al heb je niet hetzelfde probleem en daarbij heb ik ervaren dat er mensen zijn die je kunt vertrouwen. Er is meer te leren uit ervaringen van anderen en je krijgt andere inzichten vanuit verschillende perspectieven. Sibylle vond ik als leiding prettig omdat zij op precies de goeie momenten haar inbreng gaf, als de groep het soms niet meer wist. Ook was zij in staat om iemand op een dieper punt te brengen, waar iemand in zijn eentje niet zou zijn gekomen en daar hebben groepsleden veel aan gehad.
Lisette, 24 jaar, wooonbegeleider gehandicaptenzorg
Chantal (49 jaar) is hoog gevoelig en vond in de therapie meer rust in en met zichzelf
Sibylle is een gevoelstherapeute. Vanwege mijn hooggevoeligheid en mijn zoektocht naar rust in en met mezelf, was ik op zoek naar een psycholoog die niet alleen maar werkt volgens de boekjes. Ik kwam terecht bij Sibylle. Sibylle kijkt niet alleen naar je denkwijze of de manier waarop je reageert, Sibylle duikt samen met jou de diepte in om vanuit de kern je problemen aan te pakken. Ze maakt daarbij gebruik van haar enorm sterk ontwikkelde intuïtie, kennis en levenservaring. Ook haar empathie en haar daadkracht zijn kwaliteiten die beslist genoemd mogen worden.
Ik heb ruim een jaar (groeps)therapie in combinatie met individuele therapie gehad bij Sibylle. Ze leerde mij kennismaken met mijn gezonde volwassene. En hoe deze gezonde volwassenen in mij, mijn innerlijke kind kan troosten in moeilijke situaties. De warme verbondenheid in de groep en de ervaringen van de groepsleden hebben mij geleerd de kalmte in mijn hoofd te bewaren, minder impulsief te zijn, maar vooral ook dat ik er mag zijn en van mezelf mag houden.
Chantal, 49 jaar, administratief medewerkster
Lees hieronder het volledige verhaal van Sandy, Vera, Gijs en Anja
Sandy (43 jaar) was blij met de waardevolle spiegels van haar groepsleden en de groepstherapeut in de groep
Vera (38 jaar) leerde veel in de interactie met haar medegroepsleden
“De interactie met de groep heeft mij geconfronteerd met hoe ik reageer op andere mensen en wat andere mensen in mij teweegbrengen. Hierdoor heb ik veel van mijn patronen ontdekt. In de groep gebeurt meer door de processen van een ieder. Iedereen is bezig met werken aan zichzelf en daardoor krijg je vergelijkbare problemen te zien en mogelijke oplossingen die ook voor jezelf kunnen werken. Ook geeft het een soort steun dat je niet de enige bent die tegen bepaalde dingen aanbotst. Sibylle heb ik ervaren als betrokken bij zowel de groep als de individuele groepsleden”.
Gijs (38 jaar) heeft de groep ervaren als een fijne spiegel en leeromgeving met veel herkenning
“De groep is een fijne spiegel en leeromgeving. Er zijn veel herkenningspunten in het proces van anderen, maar ook veel herkenningspunten voor de ander in je eigen proces. De groep zorgt vooral voor herkenning in iedereen. Je hebt ook meerdere inzichten in een bepaald onderwerp, wat erg fijn is. Sibylle is op de avonden professioneel en stelt de vragen waardoor je dieper begint na te denken. Ook als de situatie voor iemand uitzichtloos lijkt, weet ze zo de juiste dingen te zeggen om iemand toch wat meer inzicht te geven. Zij put uit ervaring en kennis en kijkt vanuit verschillende hoeken naar een situatie. We kregen ook inzichten vanuit hoeken waarin je in eerste instantie niet hebt gezocht en het niet verwacht. Dit is een hele fijne invulling voor deze avonden. Dit geldt ok voor het denken en stilstaan bij beelden, wat een hele fijne manier is, die bij sommige situaties goed helpt”.
Anja (51 jaar) was langdurig heel erg oververmoeid en ontdekte in de groep hoe dit samenhing met haar jeugd
“Mijn aanleiding om in therapie te gaan, was omdat ik vastliep in het dagelijks leven. Mijn klachten waren vermoeidheid, pijn, angst en burnout klachten. Door mijn opvoeding heb ik patronen ontwikkeld die mij jarenlang hebben gediend maar mij nu niet meer hoeven te beschermen. Mijn opvoeding was niet warm en steunend; er was veel negativiteit en stemverheffing. Omdat er niet meer in zat bij mijn ouders en ik weet nu dat zij op hun manier hun best hebben gedaan. Maar het heeft bij mij toch de sporen van emotionele verwaarlozing achter gelaten. Ik had weinig zelfvertrouwen en vond verantwoordelijkheid nemen heel belastend. Ik heb geleerd de patronen te herkennen en te doorbreken.
Het meest waardevolle van de groep vond ik hetgeen de andere deelnemers en ik met elkaar deelden, waar we vervolgens zelf mee aan de slag gingen. Ik heb veel geleerd hoe anderen met hun levensproblemen omgaan. Ik kon dat dan vertalen naar mijn eigen problemen. Het spannendste (op een positieve en hoopvolle manier) waren die momenten, wanneer ik weer in een patroon zat en daar ook helemaal mee samengevallen was, waarbij mij vrij snel een spiegel werd voorgehouden om mij te laten inzien dat het hier om een patroon ging. Bij deze therapie leer je je patronen doorvoelen waardoor je ze zelf leert (her)kennen zodat je er wat mee kan. Er is nog nooit op deze manier naar mij gekeken en ik heb mijzelf zo nog nooit gezien. Dit heeft mij erg veel gebracht: ik heb meer energie, ik ga op een andere manier met mijn pijn om en ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen waardoor het leven een stuk makkelijker is geworden.
Sibylle is een therapeut die echt naar je luistert en je echt ziet. Zij heeft mij kunnen raken op een manier die voor mij onbekend was. Zij is door mijn muur gekomen wat nog nooit iemand gelukt was omdat ik erg overtuigd was van mijn patronen. Daardoor heb ik mijn problemen kunnen doorvoelen en er op zo’n andere manier naar leren kijken, wat voor mij helend heeft gewerkt”.
Anja (51 jaar), werkzaam als vrijwilliger