Zoeken

"Samen naar een nieuw perspectief"

Veelgestelde Vragen

PSYCHOLOGEN- EN GESTALTTHERAPIEPRAKTIJK ROOSEBOOM

Wij begrijpen dat het nemen van de stap om therapie te overwegen gepaard kan gaan met veel vragen en onzekerheden. Hier hebben we een verzameling van de meest voorkomende vragen samengesteld die we door de jaren heen hebben ontvangen. Of je nu nieuwsgierig bent naar wat therapie inhoudt, hoe onze werkwijze is, of praktische informatie nodig hebt over afspraken en vergoedingen, we hopen dat je hier de antwoorden vindt die je zoekt. Mocht je vraag er niet tussen staan, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn er om je te helpen op je pad naar welzijn en persoonlijke groei.

Wat zijn redenen om naar een psycholoog te gaan?
Je kunt om diverse redenen behoefte hebben aan de hulp van een psycholoog wanneer je antwoord zoekt op problemen op het gebied van denken, voelen en doen. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om emotionele problemen, gedragsproblemen, sociale problemen, eetproblemen of slaapproblemen, zingevingsproblemen, relatieproblemen en vragen over terugkerende patronen in je leven, waarbij je vastloopt in jouw persoonlijkheid. Hieronder enkele uitgewerkte voorbeelden van redenen om naar een psycholoog te gaan.

Als je jezelf beter wilt leren kennen
Soms ligt er niet per se een concrete uitdaging ten grondslag aan een gesprek met een psycholoog. Als je jezelf beter wilt leren kennen, helpt een psycholoog je om te reflecteren op situaties. Hij houdt hij je een spiegel voor en vraagt waar nodig door. Zelfreflectie is niet altijd even makkelijk. We hebben allemaal onze blinde vlekken, een psycholoog kan je hier goed in ondersteunen.

Als je meer zelfvertrouwen wilt
De manier waarop we naar onszelf kijken verschilt van dag tot dag, maar het is fijn als jouw zelfbeeld voornamelijk positief is. Dit maakt dat je stevig in je schoenen staat en het beste uit jezelf haalt. Iedereen voelt zich wel eens onzeker. Merk jij dat jouw onzekerheid je tegenhoudt of heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Praten met een psycholoog kan je de inzichten geven om zelfverzekerder in het leven te staan.

Als je meer balans zoekt in het leven
Elke dag moeten we ontzettend veel van onszelf: werken, sporten, er voor de kinderen zijn of leuke dingen doen met vrienden. Maar we hoeven niet altijd productief te zijn en overal bij te zijn. Sterker nog: dat is op de langere termijn ook niet mogelijk. Er is een kans dat dingen je meer energie kosten in plaats van opleveren. Met als gevolg dat je opbrandt. Het vinden van een goede balans tussen in- en ontspanning helpt je om je leven anders in te richten.

Als je slecht(er) slaapt
Slaap is het moment waarop jouw lichaam zich fysiek en mentaal herstelt. Het verwerkt alle indrukken van de dag en maakt zich weer klaar voor een nieuwe. Er kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen aan jouw slechte nachtrust, maar wat de oorzaak ook is: slecht slapen breekt je op in het dagelijks leven. Gelukkig valt hier in de meeste gevallen veel aan te doen. Een psycholoog helpt jou bij het vinden van ritme en het verbeteren van je slaap.

Als het niet goed gaat in je relatie of vriendschap
Jouw relaties, zowel met je partner als met je familie, vrienden of collega’s, zijn belangrijk voor je mentale gezondheid en van grote invloed op jouw geluksgevoel. Of het nu gaat om het gevoel dat jouw leidinggevende je niet serieus neemt of dat je het moeilijk vindt om iemand te vertrouwen, een psycholoog helpt jouw relaties te verbeteren.

 Wat is verschil tussen een gewone psycholoog en een holistische GZ-psycholoog?
Een holistische GZ-psycholoog werkt mensgericht en geeft persoonlijk maatwerk. Mijn uitgangspunt als holistische GZ-psycholoog in het geven van therapie is niet het vaststellen van psychische stoornissen. Ik werk holistisch d.w.z. niet de ziekte of de klacht staat centraal, maar de mens achter de hulpvraag. Het betekent tevens dat ik de mens (lichaam, psyche en ziel) als één geheel zie en dus niet enkel kijk naar een deel of naar  een “psychische stoornis”. Als mensgerichte therapeut neem ik de tijd om samen met jou op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem, kijk ik niet alleen naar jouw hulpvraag, maar naar de gehele mens achter jouw hulpvraag en de mogelijke (dieper) gelegen oorzaak.
Kan ik zonder verwijzing bij een psycholoog terecht? 

Ja. Je kunt zomaar bij een psycholoog terecht. Misschien wil je graag bij een psycholoog langs, maar ga je liever niet eerst met je verhaal naar de huisarts voor een verwijzing. Kan je direct naar een psycholoog, zonder verwijzing? Ja, dat kan. Je kan zowel met als zonder verwijzing naar psycholooog. Echter voor een vergoeding vanuit de basisverzekering heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig en moet het gaan om verzekerde zorg. Check altijd eerst even of je behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed wordt door jouw zorgverzekering.

Maar: op mijn praktijk geef ik alleen onverzekerde zorg. Een behandeling kan dan onder ‘complementaire’ of ‘alternatieve’ zorg vallen. Dat betekent dat het het sowieso niet standaard in je basispakket valt en hierbij heb je ook geen verwijsbrief nodig. Wel kun je dan een vergoeding aanvragen door de facturen door te sturen naar je zorgverzekering, mits dit in je aanvullende verzekeringspakket zit.

Heb ik een psycholoog of een psychiater nodig? 
Voor veel klachten is therapie bij een psycholoog voldoende, maar bij ernstige klachten, waarbij medicatie vereist is kan een psychiater je verder helpen. Een psycholoog is een gedragswetenschapper, een psychiater een arts, die ook medicatie mag voorschrijven. Een psycholoog kan wel overleggen met een huisarts over medicatie, die je huisarts mag voorschrijven.

Wat is belangrijk om te vertellen aan een psycholoog?
Houd geen dingen achter en probeer zo open mogelijk te zijn naar een psycholoog. De professional die voor je zit zal niet over je oordelen. Psychologen zijn ook onderworpen aan het beroepsgeheim, dus niets dat je hun vertelt zal de kamer verlaten. Wees niet bang om moeilijke of pijnlijke onderwerpen te bespreken.

Wat voor vragen kan een psycholoog stellen? 

  • “Hoe voel je je daarbij?” (Ik denk dat deze vraag wel bij de klassieke therapeutische vragen hoort. …)
  • “Wat zou jou helpen?” 
  • “Wat heb je nodig?” …
  • “Waar komt dit gevoel vandaan?” …
  • “Wie kan jou hierin ondersteunen?” …
  • “Wat is de eerste stap?” …
  • “Hoe komt het dat je boos bent?” …
  • “Hoe zit je erbij?” …
  • “Ben je nu echt helemaal eerlijk naar jezelf?”
Kan ik me voorbereiden op mijn eerste gesprek met een psycholoog?

Elk gesprek verloopt anders, maar je zou bij je voorbereiding op je eerste gesprek met een psycholoog kunnen denken aan onderstaande vragen om je voor te bereiden op dat eerste gesprek met een psycholoog

  1. Wat zijn jouw klachten? Wat is je (levens)vraag?
  2. Hoe lang heb je die klachten al?
  3. Hoe/waardoor denk je dat de klachten of deze hulpvragen zijn ontstaan?
  4. Heb je zelf al iets geprobeerd om de klachten of de hulpvragen af te laten nemen?
  5. Gebruik je medicijnen?
  6. Wat wil je graag bereiken met jouw behandeling?
  7. Wil je dat jouw partner, kinderen of ouders bij jouw behandeling worden betrokken?
  8. Overige vragen?
  9. Hoe gaat het nu verder?
  10. Geeft de hulpverlener informatie over jou door aan jou?
Hoe kan een psycholoog je helpen?
Een psycholoog is er om je verder te helpen, je meer inzicht te geven in je eigen gedachtes, gevoelens en gedrag en te zorgen dat je hier meer invloed op krijgt en vooral dat je meer (zelf)bewustzijn en inzichten ontwikkelt. Het kan moeilijk zijn om het zo te zien, maar je investeert in jezelf en in je toekomst door de stap naar de psycholoog te zetten.
Hoe lang duurt een eerste gesprek met een psycholoog?
Als het goed voelt kunnen jullie vanaf de volgende sessie samen op weg. Een 1e gesprek of ook wel intakegesprek kan een verschillende duur hebben. Op mijn praktijk is een eerste gesprek altijd 90 minuten. Vraag gerust informatie bij het maken van deze afspraak.
Hoe begint een psycholoog een eerste gesprek?
In het eerste gesprek leg je jouw probleem voor. De psycholoog stelt je veel vragen om alle facetten van het probleem en de diepere achtergrond en mogelijk diepere patronen daarvan in kaart te brengen. Zo zal de psycholoog willen weten wat jouw achtergrond is, wat de aanleiding van de klachten of je hulpvraag is. Ook wordt geïnventariseerd welke coping stijl je hanteert om problemen op te lossen en of je al eerder elders psychologische hulp of andere vormen van ondersteuning/therapie/coaching hebt gehad.
Hoe lang is de gemiddelde wachttijd in Nederland voor een psycholoog?
De gemiddelde wachttijd in Nederland voor een psycholoog is momenteel 8 tot 16 weken. En als je een specifieke behandeling nodig hebt, zoals EMDR-therapie, kan dit oplopen tot wel 6 maanden. Op mijn praktijk hanteer ik geen wachtlijst. 

Wat zijn (lichte) psychische problemen?
Wat zijn psychische problemen en wat gebeurt er als je psychische problemen hebt?  het kort. Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. Je voelt je bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam, angstig, nerveus of moe. Je maakt je misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. Je kunt je je moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.  Ook kan er sprake zijn van minderwaardigheidsgevoel, hevige schuldgevoelens of minder concentratievermogen, niet meer helder kunnen denken en besluiteloosheid. Uiteraard hangt dit sterk af van de mate waarin en ook langdurig het is, want iedereen is wel eens nerveus, rusteloos of heeft zijn dag niet. En als je bijvoorbeeld veel meemaakt in je leven heb je ook gewoon tijd nodig om iets te verwerken en een plek te kunnen geven. Door zulke psychische klachten heb je minder plezier in het leven. Psychische klachten ontstaan vaak als er meer problemen zijn of heftigere dingen gebeuren dan je aankunt. 

Wat is het verschil tussen psychische en psychiatrische problemen? 
Onder psychiatrische aandoeningen versta ik de ernstigere ziektebeelden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om ernstige depressies, angststoornissen en psychoses of psychiatrische problematiek bij dementie. Bij psychische aandoeningen gaat het om meer lichtere vormen daarvan, zoals bijvoorbeeld somberheid bij rouw, overwerkt zijn en moeite hebben met slapen.

Wat zijn de 5 meest voorkomende psychische aandoeningen? 

  • Angst en paniek 
  • Depressie.
  • Persoonlijkheidsstoornis (o.a. borderline)/persoonlijkheidsproblemen
  • Psychotische stoornis 
  • Eetstoornis (anorexia nervosa en boulimie)
  • Autisme

Waardoor krijgt iemand psychische problemen?
Er zijn verschillende oorzaken van psychische aandoeningen. Wat je hebt meegemaakt in  je leven kan veel invloed hebben. Maar ook hoe (on)gezond je leeft. Heftige gebeurtenissen, armoede, infectieziektes, drugsgebruik en alcohol kunnen mensen die er aanleg voor hebben, een duw geven in de richting van een psychische aandoening. Kortom er zijn biologische (w.o. genetische), psychische en sociale factoren, die hieraan kunnen bijdragen.

Wat valt onder een crisissituatie?
Een algemene definitie van crisis luidt: een zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel (van welke aard dan ook) ernstig verstoord raakt. Het woord ‘crisis’ heeft meestal een negatieve lading. Je kunt een crisis echter ook zien als een stap die uiteindelijk weer bijdraagt aan groei en als een kans om te groeien.

Wat is een emotionele crisis?
Een psychische crisis is een (meestal acute) psychische noodsituatie, waarbij de gebruikelijke hulp en/of middelen om het evenwicht te bewaren niet meer helpen. De psychische spanningen lopen heftig op. Je voelt je bijvoorbeeld diep ellendig en je wordt misschien agressief tegen jezelf of tegen anderen.

Welke personen alarmeer je bij een crisissituatie?

Direct hulp nodig?

  • Bel je huisarts of diens vervanger. De huisarts verwijst jezo nodig naar de crisisdienst.
  • De Luisterlijn (088 0767 000). Dag en nacht bereikbaar voor een luisterend oor.
  • 113 zelfmoordpreventie (0800-0113): eerste hulp bij levenspijn, 24 uur per dag. …
  • In een noodgeval belt u 112.

Waarom moet ik overal om huilen?
Huilen is eigenlijk iets heel moois: je lichaam troost zichzelf. Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal kan ontladen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Bij huilen komen er ‘endorfinen’ vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht.

Wat moet je doen als je jezelf kwijt bent? 
Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.

Hoe voelt het om jezelf kwijt te zijn? Jezelf kwijt zijn is een pijnlijk gevoel. Soms is het nodig omdat dat gevoel ervoor zorgt dat er een veranderkracht vrijkomt. Door je gevoel te (h)erkennen en te onderzoeken, ontstaat er ruimte om af te stemmen op de kans die zich voordoet. Onder je pijn zit namelijk verlangen.

,,

Te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid