‘Je mag grenzen stellen uit liefde voor jezelf en de ander'
Wat is het en hoe kan het jou helpen? Gestalttherapie is een ervaringsgerichte, procesgerichte vorm van psychotherapie en heeft als doel dat je (emotioneel) stevig op je eigen benen (leert) staan en zelf verantwoordelijkheid neemt voor jouw doen en laten.
Ben je op zoek naar een dieper contact met jezelf en anderen?
Voel je jezelf wellicht verloren en vraag je je af wie je werkelijk bent? Gestalttherapie, ook wel de therapie van het contact genoemd, biedt mogelijk de antwoorden die je zoekt. Deze benadering richt zich sterk op het creëren van bewustzijn en ervaring in het hier en nu, met aandacht voor directe emoties en de interactie met de therapeut.
In gestalttherapie staat het maken van contact met jezelf, jouw omgeving en anderen centraal
Het helpt je om psychische problemen aan te pakken die ontstaan wanneer het contact met de omgeving verstoord is. In de therapie leer je je gedachten, belemmeringen, verdriet, boosheid, angst en verlangens beter te voelen en te uiten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van denken, voelen en zijn – met aandacht voor hoofd, hart en lichaam.
De therapie is niet beperkt tot verbale communicatie; het is ervaringsgericht, existentieel en experimenteel
Ervaringsgericht betekent dat inzicht alleen niet genoeg is; verandering komt pas door het daadwerkelijk ervaren en doorleven van wat er voor jou speelt, waarbij het lichaam een cruciale rol speelt. Existentieel houdt in dat het om niets minder gaat dan jouw bestaan zelf, zoals je bent en niet zoals je zou moeten zijn. Experimenteel betekent dat er oefeningen worden voorgesteld waarin je minder bekend gedrag kunt uitproberen.
Een gestalttherapeut benadert psychologische problemen vanuit het hier en nu
Een gestalttherapeut benadert psychologische problemen vanuit het hier en nu, met focus op bewustwording en het ervaren van het huidige moment. De therapeut helpt je om patronen in gedrag, gedachten en gevoelens te begrijpen. Gestalttherapie integreert emotioneel lichaamswerk, creatieve technieken en directe interventies, waardoor het een dynamische benadering is die de integratie van verleden, heden en toekomst essentieel maakt voor persoonlijke groei.
Benieuwd naar wat gestalttherapie voor jou kan betekenen?
Neem contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak. Samen gaan we aan de slag om jouw psychische problemen te behandelen en het contact met jouw omgeving te herstellen.
Gestalttherapie is experimenteel en ervaringsgericht van karakter.
Ze geeft cliënten meer mogelijkheden om hun eigen levensvragen en problemen op een creatieve en expressieve wijze tot uiting te brengen. Hierdoor is gestalttherapie bij uitstek geschikt om psychische stoornissen zoals neuroses, depressies, angsten, psychosomatische klachten, verwerkingsvragen, stress en burn-out te behandelen.
Neem gerust een kijkje op mijn website
https://www.gestalttherapiepraktijktwente.nl voor meer informatie over de praktijk en de diverse therapievormen die ik aanbied. Welkom op mijn homepage, waar jouw persoonlijke groei en ontwikkeling centraal staan. Voel je jezelf wellicht verloren en vraag je je af wie je werkelijk bent? Gestalttherapie, ook wel de therapie van het contact genoemd, biedt mogelijk de antwoorden die je zoekt. Deze benadering richt zich sterk op het creëren van bewustzijn en ervaring in het hier en nu, met aandacht voor directe emoties en de interactie met de therapeut.
In gestalttherapie staat het maken van contact met jezelf, jouw omgeving en anderen centraal
Het helpt je om psychische problemen aan te pakken die ontstaan wanneer het contact met de omgeving verstoord is. In de therapie leer je je gedachten, belemmeringen, verdriet, boosheid, angst en verlangens beter te voelen en te uiten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van denken, voelen en zijn – met aandacht voor hoofd, hart en lichaam.
De therapie is niet beperkt tot verbale communicatie; het is ervaringsgericht, existentieel en experimenteel
Ervaringsgericht betekent dat inzicht alleen niet genoeg is; verandering komt pas door het daadwerkelijk ervaren en doorleven van wat er voor jou speelt, waarbij het lichaam een cruciale rol speelt. Existentieel houdt in dat het om niets minder gaat dan jouw bestaan zelf, zoals je bent en niet zoals je zou moeten zijn. Experimenteel betekent dat er oefeningen worden voorgesteld waarin je minder bekend gedrag kunt uitproberen.

Psycholoog
Als holistisch dieptepsycholoog sluit ik aan bij jouw unieke vragen en behoeften en help ik jou om je hart te volgen en te vertrouwen op je gevoel en intuïtie. Als schematherapeut kan het ook zijn dat we ons richten op diepgewortelde patronen en overtuigingen die in het verleden bij je zijn ontstaan en van invloed zijn op je huidige gedrag en emoties.

Gestalttherapeut
Soms kun je het even niet alleen. Gestalttherapie is de psychotherapie van het contact en helpt je te onderzoeken wie je bent en wat maakt dat je niet lekker in je vel zit en je in je leven vastloopt. Gestalttherapie is op eigen benen staan, iets dat iedereen kan leren. Deze zelfwerkzaamheid helpt jou met de bevrijding van onnodige zelfbeperkingen: angst, verwarring, lusteloosheid e.d.

Hooggevoeligheid
Heb jij ook het gevoel anders te zijn dan anderen? Komen de emoties en stemmingen van anderen ook vaak zo intens en soms heftig bij je binnen? Raakt je hoofd vaak vol, kan je moeilijk ontspannen, ben je snel vermoeid en kan je moeilijk loslaten en ontspannen? Ik werk op zo’n manier met jou dat je je al vrij snel begrepen voelt en zodat jij jouw krachten en kwaliteiten van hooggevoeligheid leert kennen.
Gestalttherapie als kans
Gestalttherapie geeft jou de kans om gevoelens, jouw verlangens, ideeën, gedachten en handelingen beter op elkaar af te stemmen. Gestalttherapie leert jou het verschil ervaren tussen: ‘ik wil’ en ‘ik moet’ en tussen ‘ik kan niet’ en ‘ik wil niet’. Via gestalttherapie kun jij leren waardering op te brengen voor de verschillen tussen jou en de ander én kun je leren daar creatief mee om te gaan.
Gestalttheorie
De Gestalttherapie vertrekt vanuit een veldtheorethische opvatting: de onophoudelijke uitwisseling tussen een mens en zijn omgeving. Het individu is onvermijdelijk deel van een veld (omgeving), zijn gedrag kan uitsluitend begrepen worden als functie van dit totale veld dat het individu én zijn omgeving (gezin, werk, relaties, de wereld) omvat.
De wisselwerking tussen individu en omgeving krijgt vorm op de plaats waar ze elkaar ontmoeten: de contactgrens. Mensen ervaren psychische problemen op die momenten waarop het contact met hun omgeving verstoord is en ze niet in staat zijn om dat verstoorde evenwicht te herstellen.
Echt contact maken
Volgens de gestalttheorie is contact voor mensen even noodzakelijk als zuurstof en water. Om die reden wordt de gestalttherapie de psychotherapie van het CONTACT genoemd. Uitgangspunt bij gestalttherapie is dat jij contact met jezelf, met jouw omgeving en met anderen gaat ervaren. Volgens de gestaltbenadering ervaar je als mens psychische problemen wanneer het contact met jouw omgeving verstoord is en je niet in staat bent om dat te herstellen. Wanneer je jouw contactproces met jouw omgeving of met jezelf onderbreekt (bijv. je trekt je terug uit het contact), blijft een behoefte onvervuld, belemmert het je groei en zit je met een onaffe zaak (of onafgemaakte gestalt). Op dat punt groeit je bewustzijn niet. Wanneer dat contactproces alsnog voortgang kan vinden door het opsporen van die onaffe zaken (vaak is dat oud zeer) door te verwerken en los te laten, wordt de onaffe zaak voltooid (voltooien van de gestalt) en groei je alsnog! In het opsporen van onaffe zaken zijn lichamelijke klachten, angsten, irritaties, gevoelens van onvrijheid, lusteloosheid, rusteloosheid, psychosomatische klachten, dromen, etc. van groot belang.
Herstellen van het contact
De psychotherapie van de Gestaltbenadering is er op gericht om de cliënt te helpen zich anders op te stellen op de contactgrens, waardoor hij weer verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn eigen leven. Het bevorderen van het lichamelijk gewaarzijn, het leren concentreren op het lichamelijke en het zintuiglijke, is hierbij een belangrijk instrument. In de therapeutische relatie kunnen cliënten opnieuw leren om contact te maken met zichzelf en hun omgeving, zodat ze weer dichter bij het eigen beleven kunnen functioneren. Klik hier voor een filmpje van Ien van Duijnhoven om een kleine en speelse introductie te zien van wat gestalttherapie is: gestalttherapie is de psychotherapie van het contact, waarbij het contact en de ontmoeting tussen cliënt en therapeut in de therapeutische relatie erg belangrijk is.
Je lichaam liegt niet
Als therapeut sta ik niet alleen stil bij jouw problemen zelf, maar leg ik juist meer nadruk op de manier waarop je ze ervaart. De aandacht is vooral gericht op wat jouw zintuigen waarnemen en wat je lijfelijk ervaart. Dat geeft vaak een directer antwoord op levensvragen dan jouw gedachten. Door je te concentreren op het lichamelijke en zintuigelijke, leer je opnieuw contact te maken met je eigen beleving en op creatieve wijze met je problemen om te gaan. Vanuit een nieuwe manier van kijken en ervaren van jezelf, verander je je gedachten en je gedrag.
Diepgang in je contacten
Gestalttherapie is op eigen benen staan, iets dat iedereen kan leren. Deze zelfwerkzaamheid helpt jou met de bevrijding van onnodige zelfbeperkingen: angst, verwarring, lusteloosheid e.d. Deze onplezierige verschijnselen, waar we allemaal bij tijden aan lijden, brengen we zelf teweeg. Je kunt bewuster leren worden en kiezen hoe je reageert op de onplezierige gebeurtenissen in je leven. En bewust worden dat je zelf een grote bijdrage hebt aan je ongemakken in plaats van aannemen dat je eenmaal “zo in elkaar zit” en al je energie gebruiken om het met jezelf uit te houden. Onze cultuur leert ons namelijk dat het belangrijker is te voldoen aan de verwachtingen, die de omgeving aan ons stelt, dan onze innerlijke behoeften als leidraad te nemen. Hierdoor vervreemden we van ons zelf, raken we verstrikt in rolgedrag en ervaren weinig tot geen diepgang meer in onze relaties. Totdat we zelf de regie in handen nemen en onze innerlijke diepere behoeften volgen.
Worden wie we zijn….
Om te worden wie we zijn, hebben we onze omgeving nodig – onze partner, familie en vrienden. Alleen via de ander kunnen we onze CONTACTGRENS leren kennen. Juist door te botsen en elkaar wel of niet te ontmoeten, beseffen we waar onze knelpunten zitten en wat we zouden willen veranderen.
Persoonlijkheidsleer en diagnostiek
Gestalttherapie heeft een eigen persoonlijkheidstheorie, die verklaard wordt vanuit het veldtheoretisch uitgangspunt. De centrale vraag is wat de cliënt hier-en-nu nodig heeft om te functioneren op de contactgrens. De theorie onderscheidt daartoe drie functioneringswijzen: id, ego en persoonlijkheid.
Uitgaande van deze theorie neemt Gestalttherapie een procesdiagnostisch standpunt in, waarbij een beeld gevormd wordt van de cliënt en zijn moeilijkheden in wisselwerking met zijn omgeving. Een Gestaltdiagnose is een fenomenologische procesbeschrijving van de cliënt op de contactgrens. Daarnaast spreek ik als geregistreerde Gestalttherapeut en GZ psycholoog de taal van DSM V, zoals die in andere therapieën als diagnostisch instrument wordt gehanteerd.


Herken je in één van onderstaande gevoelens dan is het moment daar om je af te vragen of je hulp van buitenaf nodig hebt. Als je nog preciezer wilt weten met welke klachten je kunt aanmelden bij een psycholoog, klik dan hier
Je wilt
- meer kunnen genieten van je leven
- steviger op je eigen benen staan
- vanuit ontspanning je dagelijkse bezigheden aankunnen
- je relatie met de ander verdiepen
- je relatie en het contact met je kinderen en/of ouders verbeteren
- minder vol lopen en lichter met het leven omgaan
- je werk doen vanuit je hart en ziel
- voor je eigen mening opkomen en leren conflicten uit te praten
- ongezonde oude patronen loslaten
- het leren ontdekken en aanvaarden van zowel lichte als donkere kanten in jezelf
- meer balans tussen gevoel (intuïtie) en verstand
- weer meer verbondenheid voelen met jezelf en anderen
Hoop je in de omgang met je kinderen op
- plezierig en ontspannen contact
- dat je je kind waardeert om wie het is en niet om wat het kan
- inzicht in wat er in je kind omgaat en in jullie onderlinge relatie
- herkenning van wat je kinderen je (in)direct willen vertellen
- de gave je (hooggevoelige) kind het gevoel te geven dat hij/zij helemaal oké is
- de wijsheid de gevoelens en de mening van je kinderen serieus te nemen
Je ervaart
- lichamelijk ongemak en onvrede met jezelf
- problemen met jezelf, in je relatie, op je werk of vriendenkring
- een gevangen en opgesloten gevoel in jezelf
- een negatief zelfbeeld, faalangst en zelfkritiek
- veel piekergedrag
- moeite met je (hoog)gevoeligheid
- een terugkerend gespannen, overprikkeld,en druk gevoel in je lijf
- een gevoel van de weg kwijt zijn
- angst om voor jezelf op te komen of vaak een gekwetst of afgewezen gevoel
- een regelmatig terugkerend gevoel van somberheid en lusteloosheid
- vaak angstgevoelens, paniek of een gestrest gevoel
- moeite om een ingrijpende gebeurtenis in je leven te verwerken (een verlies, geboorte van een kind met handicaps, ongewilde kinderloosheid)
- moeilijkheden met de opvoeding van je kinderen of hebben zij problemen (gedrag/met vrienden of school)
- problemen met ouder worden of ouder zijn
Contact
Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Wil je graag jouw verhaal delen? Neem dan telefonisch contact op via 074 – 24 24 450 of stuur een e-mail naar info@psycholooghengelo.nl of info@gestalttherapiepraktijktwente.nl. Je kunt het meest snel en eenvoudig een afspraak maken door vrijblijvend het digitale aanmeldingsformulier in te vullen. Neem nu contact op en ontdek hoe ik je kan helpen op jouw pad naar welzijn en persoonlijke groei.
Praktische informatie: hier vind je allerlei praktische informatie van mijn praktijk.